Η καστανόσουπα απαιτεί 45′ προετοιμασία, 1 ώρα και 30′ μαγείρεμα. Συνολικός χρόνος: 2 ώρες και 15′.
Υλικά
Μερίδες: 4
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την καστανόσουπα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κάνουμε μια χιαστί χαρακιά στη φλούδα κάθε κάστανου στη βαθουλωτή πλευρά τους.
- Βάζουμε τα μισά σε ένα ταψάκι, με τη χαρακιά προς τα πάνω, και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να σκάσει η φλούδα τους στις χαρακιές.
- Παράλληλα βάζουμε τα υπόλοιπα κάστανα σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε νερό που να τα καλύψει καλά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20-30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.
- Στραγγίζουμε τα βρασμένα κάστανα και ξεφουρνίζουμε τα ψημένα.
- Μόλις κρυώσουν όλα τόσο ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε αλλά να είναι ακόμη αρκετά ζεστά, τα ξεφλουδίζουμε προσεκτικά από τη χοντρή εξωτερική φλούδα και από τη λεπτή εσωτερική.
- Σπάμε όλα τα κάστανα σε μέτρια κομμάτια.
- Στην κατσαρόλα όπου βράσαμε τα κάστανα, καθαρή και στεγνή, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κάστανα για 2-3 λεπτά, μέχρι να σκορπίσουν ωραίο άρωμα.
- Προσθέτουμε το καρότο, το πράσο και το σέλερι και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να ροδίσουν απαλά τα κάστανα.
- Ρίχνουμε το μπράντι, αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τον ζωμό, (ζεστό) αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν κάστανα και λαχανικά.
- Αν θέλουμε, πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις στον πολυκόφτη.
- Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα και ρίχνουμε σε κάθε μερίδα από λίγο κανελογαρίφαλο, πιπέρι, τα μυρώνια (προαιρετικά) και από 1 κουτ. σούπας γιαούρτι.
Πηγή: Γαστρονόμος