Χρωματισμένα από τις ώριμες ντομάτες του καλοκαιριού, μελωμένα και τρυφερά, τα κοκκινιστά φαγητά που μαγειρεύουν στις Κυκλάδες έχουν ξεχωριστή θέση στη γευστική μας μνήμη. Από το πατατάτο κατσικάκι, σήμα κατατεθέν της Αμοργού που σερβίρουν σε πανηγύρια, γάμους και βαπτίσεις ετοιμάζοντάς το σε πελώρια καζάνια, μέχρι το ξακουστό ρόστο που φτιάχνουν στην Απείρανθο της Νάξου (ένα λαχταριστό χοιρινό κοκκινιστό, με πλούσια σάλτσα που συνοδεύεται συνήθως από χοντρό μακαρόνι), στις κουζίνες των Κυκλάδων μαγειρεύονται μικρά θαύματα.
Είναι, στην πλειονότητά τους, απλές αλλά σοφές συνταγές. Τα ντόπια κατσίκια, τα κοκόρια και τα κουνέλια είναι συχνά οι πρωταγωνιστές αλλά η ντομάτα, η βασίλισσα του καλοκαιριού, είναι εκείνη που σφραγίζει με τη νοστιμιά της αυτά τα φαγητά. Γυρίζοντας τα νησιά συλλέξαμε πολύτιμες συνταγές για κοκκινιστά που όχι μόνο κλείνουν μέσα τους την καλοπέραση των διακοπών αλλά καταφέρνουν να μετατρέψουν κάθε τραπέζι, όπου και αν αυτό βρίσκεται, σε μικρή γιορτή.
Δείτε εδώ 16 συνταγές για κυκλαδίτικα κοκκινιστά.