Τα κλασικά σμυρναίικα σουτζουκάκια

Είναι ένα πιάτο με μεγάλη ιστορία. Έχει σερβιριστεί σε πολλά τραπέζια. Πλούσια, με μοσχοβολιστή κόκκινη σάλτσα, αυτά τα παραδοσιακά σμυρναίικα σουτζουκάκια είναι στα αλήθεια πεντανόστιμα

40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν υπάρχει μια συνταγή που μπορεί -χαριτολογώντας- να διεκδικήσει τον τίτλο «Σμύρνης ΠΟΠ», αυτή θα ήταν τα σουτζουκάκια. Είναι δύσκολο να αναζητήσει κανείς την προέλευση ενός φαγητού σε μια περιοχή-σταυροδρόμι, όπως η ανατολική Μεσόγειος, με τις κουζίνες να μπλέκονται θαυμαστά μεταξύ τους, τα σουτζουκάκια όμως φαίνεται πως ήταν σμυρναίικη έμπνευση. Εκεί πάντως εξελίχθηκαν, βελτιώθηκαν και τελειοποιήθηκαν.

«Απαγορεύεται το κρεμμύδι στα σουτζουκάκια μας. Θέλουμε τη γεμάτη γεύση του κρέατος και να ξεχωρίζουν το κύμινο, το σκόρδο, το άρωμα του κρασιού», τονίζει η κ. Θέμις Παπαδοπούλου, έφορος των μουσείων της Εστίας Νέας Σμύρνης, που μας έδωσε τη συνταγή.

Όσο για το όνομα, «σουτζούκ» σημαίνει «λουκάνικο», δηλαδή έντερο ζώου γεμισμένο με διάφορα υλικά, όπως οι ελληνικές (ο)ματιές ή τα μπουμπάρια. Σουτζούκι είναι και ένα μακρουλό γλυκό από μουσταλευριά, γεμιστό με ξηρούς καρπούς.

Διαβάστε αναλυτικά στον Γαστρονόμο

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT