40′ προετοιμασία
30′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10′
Υλικά
Μερίδες: 4
- 700 γρ. σαρδέλες, καθαρισμένες
- 4 ντομάτες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 0,5 εκ.
- 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε στρογγυλές φέτες πάχους 0,5 εκ.
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
- 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- ο χυμός και το ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος βασιλικός
- 150 ml λευκό ξηρό κρασί
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σαρδέλες στον φούρνο με ντομάτες και μυρωδικά, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνουμε καλά τις σαρδέλες.
- Σε μπολάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το κρασί, τον χυμό λεμονιού και 100 ml νερό.
- Σε ένα μέτριο ταψί απλώνουμε τις φέτες κρεμμυδιού έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και από πάνω τακτοποιούμε τις σαρδέλες.
- Απλώνουμε τις ντομάτες πάνω από τις σαρδέλες και πασπαλίζουμε με τον άνηθο, τον βασιλικό, το ξύσμα, την πιπεριά Φλωρίνης και αλατοπίπερο.
- Περιχύνουμε με το μείγμα κρασιού και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.