Ο Δημήτρης Καρατζάς, μάγειρας και υπεύθυνος της κουζίνας στο γαστροκαφενείο «Ναυαγός» στην Αστυπάλαια, μας φέρνει αυτή τη συνταγή από το νησί όπου βάζουν ψαράκια όπως σκάρους ή κολιούς, ή σαφρίδια κ.ά., αρκεί να βρίσκονται στην εποχή τους.
40′ προετοιμασία
40′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20′
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για τα ψάρια γιαχνάδα σε στρώμα από αμπελόφυλλα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε ένα ταψί με μέγεθος που να χωρά άνετα τα ψάρια το ένα δίπλα στο άλλο, σε μονή στρώση.
- Στρώνουμε τον πάτο του ταψιού με τα αμπελόφυλλα, χωρίς να αφήσουμε κενά, και πάνω τους απλώνουμε τα κλωνάρια δεντρολίβανου και τα φύλλα μαϊντανού.
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και λίγο ανθό αλατιού και αφήνουμε κατά μέρος.
- Αλατοπιπερώνουμε καλά τα ψάρια μέσα-έξω και τα στρώνουμε στο ταψί. Περιχύνουμε με το μείγμα ντομάτας, το ελαιόλαδο και το κρασί και σείουμε το ταψί για να απλωθούν τα υγρά ομοιόμορφα.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι τα ψάρια να ροδίσουν.
Πηγή: Γαστρονόμος