20′ προετοιμασία 30′ ψήσιμο Σύνολο: 50′
Υλικά
Κομμάτια: 18-21
- 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού ή κρούστας για γλυκά, (περιέχει 12-14 φύλλα)
- 2 κούπες καρυδόψιχα
- 1 κούπα πετιμέζι
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 1 νεροπότηρο ηλιέλαιο
Σιρόπι
- 3 κούπες ζάχαρη
- 3 νεροπότηρα νερό
- μερικές σταγόνες χυμός λεμονιού
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μπακλαβά με πετιμέζι, ξεκινάμε με το σιρόπι.
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τον χυμό λεμονιού μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι (περίπου 7-8 λεπτά). Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Μπακλαβάς
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε.
- Κοπανίζουμε τα καρύδια σε ψιλά, ομοιόμορφα κομμάτια και τα χωρίζουμε σε έξι ή επτά ίσα μέρη, ανάλογα με το πόσα φύλλα έχει το πακέτο μας.
- Αν τα φύλλα είναι 12, χωρίζουμε το καρύδι στα έξι, αν τα φύλλα είναι 14, το χωρίζουμε στα επτά.
- Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα και τα κρατάμε δίπλα μας, σκεπασμένα με μια νωπή πετσέτα για να μην ξεραθούν.
- Παίρνουμε ένα φύλλο μπροστά μας, βάζοντας τη μικρή πλευρά προς το μέρος μας.
- Τοποθετούμε από πάνω του ένα δεύτερο φύλλο και το αλείφουμε ελαφρώς με 1-2 κουταλιές από το μείγμα βουτύρου-λαδιού.
- Σκορπίζουμε τη μία δόση καρυδιού στην άκρη και κατά μήκος της στενής πλευράς του φύλλου, φτιάχνοντας μία σειρά.
- Επειτα ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας από το πετιμέζι.
- Ανασηκώνοντας τα φύλλα από την πλευρά που βάλαμε το καρύδι, τα τυλίγουμε σε ρολό (όχι πολύ σφιχτό, αλλά ούτε και χαλαρό).
- Μεταφέρουμε το ρολό μέσα σε ένα μέτριο βουτυρωμένο ταψί.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Στο τέλος, αφού έχουμε τοποθετήσει όλα τα ρολά στο ταψί μας το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας ένα μικρό κενό ανάμεσά τους, τα αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου-λαδιού και κόβουμε το καθένα σε τρία κομμάτια.
- Απομακρύνουμε ελαφρώς τα κομμάτια μεταξύ τους, για να κυκλοφορεί ο αέρας και να ψηθούν καλά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 40 λεπτά, μέχρι τα ρολά να πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα και να ξεροψηθούν μέχρι μέσα.
- Μόλις είναι έτοιμος ο μπακλαβάς, τον βγάζουμε και τον σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε στην άκρη για μερικές ώρες, να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι.
Διαβάστε περισσότερα στο gastronomos. gr