Λαδένια Κιμώλου, η ελληνική πίτσα! Μόνο με ντομάτα και κρεμμύδι και με μπόλικο λάδι στη ζύμη που δικαιολογεί το όνομά της, η λαδένια είναι η εύκολη λύση του Σαββατόβραδου αλλά και ένα πρώτης τάξης σνακ για τη δουλειά και το σχολείο, για την παραλία και το πικ νικ.
30′ προετοιμασία, 1 ώρα ψήσιμο, 1 ώρα και 15′ αναμονή, Σύνολο: 2 ώρες και 45′
Υλικά
Μερίδες: 4-5
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη λαδένια Κιμώλου, ξεκινάμε βάζοντας το αλεύρι σε βαθύ σκεύος.
- Διαλύουμε σε 1 κούπα χλιαρό νερό τη μαγιά και την προσθέτουμε στο αλεύρι. Ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά χλιαρό νερό, μέχρι να γίνει το ζυμάρι μαλακό.
- Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το ζυμάρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 45 λεπτά).
- Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 40 εκ. Τοποθετούμε στο κέντρο το ζυμάρι και το απλώνουμε με τις παλάμες μας να καλύψει όλη την επιφάνεια.
- Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου μισή ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βάζουμε την ντομάτα σε σουρωτήρι να φύγουν τα περισσότερα υγρά.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά στο τηγάνι με λίγο λάδι.
- Απλώνουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες πάνω στο ζυμάρι, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ρίγανη και λίγο πιπέρι.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
Πηγή: gastronomos.gr