«Γι’ αυτό αγαπάμε τη νότια Ιταλία», λέει ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας για το πεπεροντσίνο και το λιωμένο σκόρδο που βάζουν οι γείτονες του νότου σε αυτή τη συνταγή. Το άφθονο δεντρολίβανο και η ρίγανη δίνουν έξτρα νοστιμιά σε αυτό το μοναδικό κατσικάκι με πατάτες.
Υλικά
Μερίδες: 6-8
- 1/2 κατσίκι (πλευρά, σπάλα και μπούτι από κατσίκι, κομμένο κατά μήκος στη μέση)
- 2 κουτ. σούπας τριμμένο ξερό πεπεροντσίνο ή μπούκοβο καυτερό
- 2 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο δεντρολίβανο (8-9 κλωνάρια), πολύ ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 2 κιλά πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες στα 4 ή στα 6
- 220 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κατσικάκι με πατάτες και καυτερή πιπεριά από τη νότια Ιταλία, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολάκι το πεπεροντσίνο, 180 ml από το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να αναμειχθούν και να γίνουν μια πυκνή πάστα. Αλείφουμε με την πάστα τo κρέας.
- Στο πιο μεγάλο μας ταψί βάζουμε τις πατάτες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας και τις απλώνουμε περιμετρικά του ταψιού, αφήνοντας κενό το κέντρο, όπου τοποθετούμε το κατσίκι.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι το κρέας να πάρει χρώμα και να βγάλει στο ταψί μέρος από το (έτσι κι αλλιώς λιγοστό) λίπος του.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150°C.
- Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε τις πατάτες για να αναμειχθούν με το λίπος του κατσικιού.
- Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 3 1⁄2 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ καλά και το ψαχνό να ξεκολλά εύκολα από το κόκαλο.
- Αν οι πατάτες είναι ακόμη λίγο σκληρές, φουρνίζουμε για 10-15 λεπτά με ξεσκέπαστο σκεύος (έτσι θα πάρουν και ωραίο χρώμα τα υλικά).
- Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Πηγή: Γαστρονόμος