Λαβάσια τηγανητά, σερβιρισμένα με γιαούρτι και ζάχαρη

Λαβάσια τηγανητά, σερβιρισμένα με γιαούρτι και ζάχαρη

Τα λαβάσια είναι αφράτα ψωμάκια που μοιάζουν με μεγάλους λουκουμάδες, πασπαλισμένα με ζάχαρη. Τη συνταγή μας έδωσε μια Ελληνίδα από το Καζακστάν, με καταγωγή από την Τραπεζούντα. Ήταν η λιχουδιά της νιότης της.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαλεντίνα Τριανταφυλλίδου, μια Ελληνίδα από το Καζακστάν, με καταγωγή από την Τραπεζούντα. Η κυρά που έμαθε τους Αθηναίους να τρώνε ρωσική κουζίνα και μαγειρικές από τις χώρες του Καυκάσου. Μια γυναίκα προκομμένη, καλομαγείρισσα από τις λίγες, που εδώ και τριάντα χρόνια μαζεύει όλη την Αθήνα στην Καλλιθέα, στο οικογενειακό φερώνυμο εστιατόριο. Λέει ότι τα λαβάσια, κάτι αφράτα ψωμάκια, ήταν η λιχουδιά της νιότης της. Μοιάζουν με μεγάλους λουκουμάδες και είναι πασπαλισμένοι με ζάχαρη και δροσισμένοι με γιαούρτι. Αυτή τη συνταγή μaς έδωσε. Γλυκιά και τρυφερή, την έκανε στα παιδιά και στα εγγόνια της, που πλέον έχουν κι αυτά ρόλο στο μαγαζί. Τους έμαθε να ζυμώνουν γενναία με τα χέρια και να φτιάχνουν ποντιακά μαντί, πιροσκί, ρωσικά πιλμένι και βαρένικα, μέχρι σασλίκ, μοσχάρι στρογγανόφ και καταπληκτική σούπα μπορς.

Λαβάσια τηγανητά, σερβιρισμένα με γιαούρτι και ζάχαρη-1
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

15′ προετοιμασία

15′ τηγάνισμα

1 ώρα αναμονή

Σύνολο: 1 ώρα και 30′

Υλικά

Τεμάχια: 4

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα λαβάσια τηγανητά, σερβιρισμένα με γιαούρτι και ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με πιρούνι το νερό με τη ζάχαρη και τη μαγιά, μέχρι να διαλυθούν.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν.
  3. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια εύπλαστη ζύμη.
  4. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια.
  6. Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το καθένα με τις παλάμες (ή με πλάστη) σε στρογγυλό ή ελαφρώς οβάλ δίσκο, πάχους 1,5 εκ.
  7. Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι βάζουμε ηλιέλαιο περίπου μέχρι τη μέση του σκεύους (τα λαβάσια πρέπει να «κολυμπάνε» στο λάδι) και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  8. Τηγανίζουμε τα λαβάσια ένα ένα, για 2-3 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ωραία και από τις δύο πλευρές.
  9. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα πασπαλίζουμε αμέσως με ζάχαρη, για να λιώσει στο καυτό ζυμάρι.
  10. Αν θέλουμε, παραλείπουμε τη ζάχαρη και τα αλείφουμε με μαρμελάδα της αρεσκείας μας.
  11. Τα σερβίρουμε με γιαούρτι στραγγιστό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 174.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT