Τη συνταγή μας έδωσε η Ντίνα Πράσινου, μαγείρισσα από την Ηρακλειά, για το τεύχος του «Γ» Οι μαγείρισσες των Κυκλάδων.
45′ προετοιμασία
25′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10′
Υλικά
Μερίδες: 6
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε αρανιστά – σπιτικά ζυμαρικά βρασμένα σε γάλα, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπολ το αλεύρι και σε ένα άλλο νερό, κρύο.
- Με το ένα χέρι ραντίζουμε το αλεύρι με το νερό και παράλληλα, με το άλλο χέρι, ανακατεύ- ουμε κυκλικά το αλεύρι ώστε να σχηματίζονται κομπαλάκια μικρά, περίπου όσο το κουσκούς, όπου θα ενώνεται το αλεύρι με το νερό.
- Μόλις σχηματιστούν αρκετά, τα παίρνουμε με τη χούφτα και τα κοσκινίζουμε σε μια σήτα, πάνω από το μπολ με το υπόλοιπο αλεύρι.
- Σκορπίζουμε τα κομπαλάκια σε ένα μεγάλο ταψί και συνεχίζουμε τη διαδικασία ραντίσματος-ανακατέματος, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να πάρει βράση.
- Ρίχνουμε όλα τα αρανιστά και τα βράζουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια, σημάδι ότι είναι έτοιμα.
- Τα στραγγίζουμε, αλλά αφήνουμε στην κατσαρόλα περίπου 1 εκ. νερό.
- Ρίχνουμε μέσα τα αρανιστά και προσθέτουμε το γάλα.
- Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, μέχρι το γάλα να πάρει βράση, ανακατεύοντας τακτικά και απαλά με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσουν τα αρανιστά.
- Το μείγμα που προκύπτει είναι σαν αραιό ρυζόγαλο.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, μοιράζουμε σε μπολ ή σε βαθιά πιάτα και σερβίρουμε αμέσως.