Σεκέρ παρέ, με παλιά πολίτικη συνταγή

Σεκέρ παρέ, με παλιά πολίτικη συνταγή

Με σιμιγδάλι και καλό βούτυρο ζυμώνουν τα εξαίσια σεκέρ παρέ στον φούρνο Σταυρόπουλος. Η συνταγή είναι κληρονομιά από τον Πολίτη Γιάννη Σταυρόπουλο ο οποίος διατηρούσε πρώτα μεζετζίδικο και ύστερα φούρνο στο Καράκιοϊ στην Κωνσταντινούπολη.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

20′ προετοιμασία

35′ ψήσιμο

3 ώρες αναμονή

Σύνολο: 3 ώρες και 55′

Υλικά

Κομμάτια: 18-20

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για τα σεκέρ παρέ ξεκινάμε και χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα σαν κρέμα.
  2. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και, μόλις ενωθούν με το μείγμα, σταματάμε το μίξερ.
  3. Προσθέτουμε το μπέικιν και κατόπιν το αλεύρι, εναλλάξ με το σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο ζυμάρι.
  4. Αφήνουμε τη ζύμη για περίπου 3 ώρες σκεπασμένη στο ψυγείο, για να ξεκουραστεί και να σφίξει.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  6. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια λίγο πιο μεγάλα από καρύδια, τα πιέζουμε ελαφρά με το δάχτυλο στη μέση και στο βαθούλωμα που σχηματίζεται τοποθετούμε από 1 αμύγδαλο.
  7. Τοποθετούμε τα σεκέρ παρέ σε ένα βουτυρωμένο ταψί, βαθύ, με μικρή απόσταση μεταξύ τους.
  8. Τα ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  9. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να έρθουν σε σημείο βρασμού.
  10. Μόλις λιώσει η ζάχαρη και αρχίσει ο βρασμός, βράζουμε για 3 λεπτά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
  11. Ρίχνουμε το σιρόπι όπως είναι ζεστό στο ταψί, πάνω από τα ζεστά σεκέρ παρέ.
  12. Τα αφήνουμε να πιουν όλο το σιρόπι και, αφού κρυώσουν καλά, τα μεταφέρουμε προσεκτικά σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 167.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT