Μια ιδιαίτερη τάρτα με τραγανή βάση από φύλλα σφολιάτας, πλούσια γεύση σοκολάτας και ζουμερά φρέσκα φρούτα, ιδανική για επιδόρπιο ενός δείπνου για φίλους.
Η συνταγή είναι της θείας Σέτης, που τη μοιράστηκε με τον «Γ» στο τεύχος οι Οικοδέσποινες των Αθηνών.
Υλικά
Μερίδες: 4-6
- 2 έτοιμα φύλλα ζύμης για τάρτα (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) – φροντίζουμε να τα αποψύξουμε εγκαίρως, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία
Γέμιση
- 1 φλιτζ. τσαγιού κουβερτούρα, τεμαχισμένη
- 230 γρ. (8 κουτ. σούπας) βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα, ψημένα στους 160°C, για 10 λεπτά, και κοπανισμένα
- 1 αυγό ολόκληρο + 1 χωρισμένο σε κρόκο και ασπράδι
Για τη σάλτσα
- 1 πακέτο φρέσκα ράσμπερι ή φράουλες κατεψυγμένες
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
Για τη γαρνιτούρα
- σαντιγί
- ολόκληρα ράσμπερι ή φράουλες
- φύλλα μέντας ή δυόσμου
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την τάρτα σοκολάτα με ράσμπερι σε μια φόρμα στρογγυλή διαμέτρου 25-30 εκ. με αποσπώμενα τοιχώματα στρώνουμε τη μία ζύμη, έτσι ώστε να καλύψει καλά τον πυθμένα και τα πλαϊνά τοιχώματα, κόβοντας όση περισσεύει από πάνω.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (60 γρ.) σε ένα μπρίκι σε χαμηλή φωτιά.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα 3/4 της ζάχαρης με το υπόλοιπο βούτυρο (6 κουτ. σούπας / 170 γρ.).
- Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το ολόκληρο αυγό μαζί με τον έξτρα κρόκο και τη λιωμένη σοκολάτα.
- Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το απλώνουμε πάνω στη ζύμη.
- Κόβουμε τη δεύτερη ζύμη σε λωρίδες πλάτους 1,5 εκ. και σκεπάζουμε τη γέμιση, τοποθετώντας τις λωρίδες σε σχέδιο όπως στην πάστα φλώρα.
- Τις αλείφουμε με το ασπράδι του αυγού και τις πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C με αέρα, για 10 λεπτά.
- Έπειτα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε άλλα 30-35 λεπτά.
- Αν δούμε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα από πάνω, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
- Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε.
Σάλτσα
- Χτυπάμε τα ράσμπερι ή τις φράουλες στο μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν καλά και βάζουμε τον πολτό σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού, να βράσουν για 3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
Σερβίρισμα
- Κόβουμε και σερβίρουμε την τάρτα, γαρνίροντας με σαντιγί, ολόκληρα ράσμπερι ή φράουλες και φύλλα μέντας ή δυόσμου, και περιχύνοντας με τη σάλτσα.
- Εναλλακτικά, βάζουμε τη σάλτσα σε ένα σκεύος στο τραπέζι, για να σερβιριστεί ο καθένας μόνος του.
Μυστικά
Αν προτιμάμε, μπορούμε να κάνουμε ατομικές τάρτες αντί για μία μεγάλη, αρκεί να διαθέτουμε ρηχά ατομικά τσέρκια ή πυρίμαχα φορμάκια τάρτας διαμέτρου 10 εκ.
Πηγή: Γαστρονόμος