Τάρτα σοκολάτα με ράσμπερι

Μια ιδιαίτερη τάρτα με τραγανή βάση από φύλλα σφολιάτας, πλούσια γεύση σοκολάτας και ζουμερά φρέσκα φρούτα, ιδανική για επιδόρπιο ενός δείπνου για φίλους.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ιδιαίτερη τάρτα με τραγανή βάση από φύλλα σφολιάτας, πλούσια γεύση σοκολάτας και ζουμερά φρέσκα φρούτα, ιδανική για επιδόρπιο ενός δείπνου για φίλους.

Η συνταγή είναι της θείας Σέτης, που τη μοιράστηκε με τον «Γ» στο τεύχος οι Οικοδέσποινες των Αθηνών.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  •  2 έτοιμα φύλλα ζύμης για τάρτα (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) – φροντίζουμε να τα αποψύξουμε εγκαίρως, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία

Γέμιση

  •  1 φλιτζ. τσαγιού κουβερτούρα, τεμαχισμένη
  •  230 γρ. (8 κουτ. σούπας) βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  •  1/3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  •  1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα, ψημένα στους 160°C, για 10 λεπτά, και κοπανισμένα
  •  1 αυγό ολόκληρο + 1 χωρισμένο σε κρόκο και ασπράδι

Για τη σάλτσα

  •  1 πακέτο φρέσκα ράσμπερι ή φράουλες κατεψυγμένες
  •  3/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  •  1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού

Για τη γαρνιτούρα

  •  σαντιγί
  •  ολόκληρα ράσμπερι ή φράουλες
  •  φύλλα μέντας ή δυόσμου

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την τάρτα σοκολάτα με ράσμπερι σε μια φόρμα στρογγυλή διαμέτρου 25-30 εκ. με αποσπώμενα τοιχώματα στρώνουμε τη μία ζύμη, έτσι ώστε να καλύψει καλά τον πυθμένα και τα πλαϊνά τοιχώματα, κόβοντας όση περισσεύει από πάνω.
  2. Λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (60 γρ.) σε ένα μπρίκι σε χαμηλή φωτιά.
  3. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα 3/4 της ζάχαρης με το υπόλοιπο βούτυρο (6 κουτ. σούπας / 170 γρ.).
  4. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, το ολόκληρο αυγό μαζί με τον έξτρα κρόκο και τη λιωμένη σοκολάτα.
  5. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το απλώνουμε πάνω στη ζύμη.
  6. Κόβουμε τη δεύτερη ζύμη σε λωρίδες πλάτους 1,5 εκ. και σκεπάζουμε τη γέμιση, τοποθετώντας τις λωρίδες σε σχέδιο όπως στην πάστα φλώρα.
  7. Τις αλείφουμε με το ασπράδι του αυγού και τις πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη.
  8. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C με αέρα, για 10 λεπτά.
  9. Έπειτα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε άλλα 30-35 λεπτά.
  10. Αν δούμε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα από πάνω, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  11. Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε.

Σάλτσα

  1. Χτυπάμε τα ράσμπερι ή τις φράουλες στο μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν καλά και βάζουμε τον πολτό σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού, να βράσουν για 3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.

Σερβίρισμα

  1. Κόβουμε και σερβίρουμε την τάρτα, γαρνίροντας με σαντιγί, ολόκληρα ράσμπερι ή φράουλες και φύλλα μέντας ή δυόσμου, και περιχύνοντας με τη σάλτσα.
  2. Εναλλακτικά, βάζουμε τη σάλτσα σε ένα σκεύος στο τραπέζι, για να σερβιριστεί ο καθένας μόνος του.

Μυστικά

Αν προτιμάμε, μπορούμε να κάνουμε ατομικές τάρτες αντί για μία μεγάλη, αρκεί να διαθέτουμε ρηχά ατομικά τσέρκια ή πυρίμαχα φορμάκια τάρτας διαμέτρου 10 εκ.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT