Αν περισσέψει χυλός από τις τηγανητές λιαστές ντομάτες, η κυρία Μαρίκα Πρέκα από τη Σύρο, που μας έδωσε τη συνταγή, φτιάχνει και τυρολουκουμάδες, προσθέτοντας κομμάτια φέτας ή άλλου τυριού. Και τα δύο, τέλειοι μεζέδες για κρασί και ρεμπέτικα.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 20 ντομάτες λιαστές
- 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 αυγό
- 3 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
- λάδι για το τηγάνισμα
Διαδικασία
- Για τις ντομάτες λιαστές τηγανητές, ξεκινάμε βάζοντας τις ντομάτες σε ένα μπολ και τις καλύπτουμε με νερό. Τις αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να μουλιάσουν καλά. Αν πάρουμε λιαστές ντομάτες διατηρημένες σε λάδι, τις στραγγίζουμε καλά και τις μουλιάζουμε και αυτές σε νερό. Τις στραγγίζουμε καλά και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το κρεμμύδι, το αυγό, το κεφαλοτύρι. Ρίχνουμε σταδιακά τόσο νερό, ώστε να σχηματιστεί ένας σφιχτός χυλός.
- Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Βουτάμε μία μία τις ντομάτες στον χυλό και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
- Τηγανίζουμε σε δόσεις, για περίπου 3-4 λεπτά ή κάθε δόση, μέχρι να χρυσίσουν από όλες τις μεριές, όπως οι λουκουμάδες.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
Πηγή: Γαστρονόμος