25′ προετοιμασία 3 ώρες αναμονή Σύνολο: 3 ώρες και 25′
Υλικά
Μερίδες: 10
- 150 γρ. μπισκότα βουτύρου ή βουτήματα ή σόρτμπρεντ
- 1/3 κούπας τριμμένη καρύδα
- 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο (αλλά όχι καυτό) + λίγο ακόμη για το σκεύο
- 150 γρ. καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα σε κονσέρβα (το βρίσκουμε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ δίπλα στο ζαχαρούχο γάλα)
- 3 μπανάνες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
- 200 γρ. ξινόκρεμα ή σμετάνα (ξινόκρεμα sour cream ή crème fraîche βρίσκουμε σε κεσεδάκια στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καλά παντοπωλεία, ενώ σμετάνα πουλάνε σε παντοπωλεία με ρωσικά και ανατολικοευρωπαϊκά προϊόντα)
- 1 κούπα (200 ml) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά κακάο σε σκόνη, κοσκινισμένο, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για το μπανόφι ξεκινάμε και αλέθουμε τα μπισκότα μαζί με το λιωμένο βούτυρο και την καρύδα στον πολυκόφτη μέχρι να γίνει ένα λασπώδες μείγμα
- Ανάλογα με το μέγεθος του πολυκόφτη που διαθέτουμε, χτυπάμε τα υλικά όλα μαζί ή σε δόσεις.
- Βουτυρώνουμε ελαφρώς μια ρηχή ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ.
- Αδειάζουμε εκεί το μείγμα που ετοιμάσαμε και το πιέζουμε με τις παλάμες μας ή με ένα κουτάλι μέχρι να καλύψουμε ομοιόμορφα τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
- Βυθίζουμε για 10 λεπτά την κονσέρβα με το καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα σε ένα μπολ με καυτό νερό, μέχρι η καραμέλα να μαλακώσει.
- Ζυγίζουμε 150 γρ. και τα απλώνουμε πάνω στη βάση που ετοιμάσαμε.
- Από πάνω τακτοποιούμε με όμορφο τρόπο τις φετούλες μπανάνας.
- Χτυπάμε με το μίξερ την ξινόκρεμα μαζί με την κρέμα γάλακτος μέχρι να φτιάξουμε μια πλούσια σαντιγί με σφιχτές κορυφές.
- Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω στις μπανάνες και από πάνω κοσκινίζουμε λίγο κακάο.
- Σερβίρουμε αμέσως ή βάζουμε το μπανόφι στο ψυγείο για 3-4 ώρες και το σερβίρουμε κρύο.
Διαβάστε περισσότερα στο gastronomos.gr