Κυπριακές ραβιόλες, αλλά με κιμά γαλοπούλας

Κυπριακές ραβιόλες, αλλά με κιμά γαλοπούλας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κυπριακά γεμιστά ζυμαρικά σε μια πιο «λουσάτη» εκδοχή με κιμά γαλοπούλας και μπόλικα μπαχαρικά, από τον Νίκο Καραθάνο. Μπελαλίδικα, αλλά εξαιρετικά για γιορτινό πρώτο πιάτο. 

Προετοιμασία: 40΄, Μαγείρεμα: 10΄

Υλικά (για περίπου 40 μαντί):

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. κιμάς γαλοπούλας (από στήθος), περασμένος 1 φορά
  • 1 μικρό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι+1/3 κουτ. γλυκού κανέλα+1/3 κουτ. γλ. κύμινο, όλα σε σκόνη
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • 40 γρ. βούτυρο αγελάδας (ή 60 ml ελαιόλαδο)
  • 300 γρ. γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα πικάντικη

Διαδικασία:

Ζύμη: Σε ένα βαθύ μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, το αυγό και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε σταδιακά περίπου 150 ml νερό και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας, μέχρι να έχουμε μια λεία, μαλακή και ελαστική ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ή λίγο νερό μέχρι να πετύχουμε τη ζύμη. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά, να «ξεκουραστεί».

Γέμιση: Παράλληλα, σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά γαλοπούλας με το κρεμμύδι, για περίπου 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ροδίσει και να γίνει σπυρωτός. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 – 3 λεπτά. Ρίχνουμε περίπου 50 ml νερό, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς και να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να κρυώσει.

Μαντί: Αλευρώνουμε ελαφρώς μια λεία επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε λεπτό παραλληλόγραμμο φύλλο πάχους περίπου 2 – 3 χιλ. Κόβουμε το φύλλο σε 4 μακριές λωρίδες, κατά μήκος της μακριάς πλευράς τους και τα ξανακόβουμε κάθετα σε 10 κομμάτια (συνολικά θα δημιουργηθούν 40 τετράγωνα κομμάτια ζύμης). Γεμίζουμε το καθένα με 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση, το διπλώνουμε, σχηματίζοντας ένα μισοφέγγαρο και πιέζουμε με τα δάχτυλα μας, ώστε να κολλήσουν καλά οι άκρες. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τις ραβιόλες (σε δόσεις) και βράζουμε για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε.

Σερβίρισμα: Ανακατεύουμε το γιαούρτι με την πάπρικα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ελαφρώς τις ραβιόλες (σε δόσεις), για περίπου 1 λεπτό από πλευρά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, τις πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις σερβίρουμε συνοδεία της σος γιαουρτιού.

Τι πίνουμε: Πρακτικά, όποιο λευκό κρασί σάς αρέσει. Εμείς προτείνουμε Μοσχοφίλερο και Μαλαγουζιά.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή