Βιολογικά κρεατικά από την Εύβοια

Βιολογικά κρεατικά από την Εύβοια

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ιστορία των Ευβιότοπων ξεκινάει το 1981, όταν ο εμπνευστής τους, ο οικονομολόγος και επιχειρηματίας Μηνάς Χάλαρης, παράλληλα με τις ασχολίες του ως στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα και ως καθηγητής πανεπιστημίου στην Πολιτική Οικονομία, αποφασίζει να «πραγματοποιήσει το ψώνιο του» και να δημιουργήσει ένα μικρό αγρόκτημα 26 στρεμμάτων με οικόσιτα ζώα προς ιδίαν κατανάλωση. «Το κρέας το πηγαίναμε πεσκέσι. Αντί για γλυκά, προσφέραμε στους φίλους μας ένα χοιρινό μπούτι. Ωστόσο επιθυμούσα διακαώς να επεκταθούμε φτιάχνοντας μια επαγγελματική μονάδα». Κεντρική ιδέα ήταν η βιολογική εκτροφή και κύριος στόχος η δημιουργία μιας καθετοποιημένης μονάδας. Λίγα χρόνια αργότερα, ο στόχος επετεύχθη.

Το 2006 ξεκίνησε δειλά η λειτουργία του μικρού κρεοπωλείου στο Ψυχικό, που «πήρε καιρό να αποκτήσει σταθερή πελατεία». Στο μεταξύ, προέκυψε και το ηλεκτρονικό κατάστημα και φέτος, εγκαινιάστηκε ακόμη ένα κατάστημα στην Κηφισιά, που πουλάει τυποποιημένο νωπό κρέας σε δισκάκι. Ολα τα κρεοσκευάσματα προετοιμάζονται με σύστημα ιχνηλασιμότητας, στο πιστοποιημένο βιολογικά, σύγχρονο εργαστήριο επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος, στο Νέο Ηράκλειο, που και αυτό πρωτολειτούργησε μέσα στο 2015.

Βιολογικά κρεατικά από την Εύβοια-1

Σήμερα στη φάρμα τους, έκτασης 120 στρεμμάτων, βόσκουν περίπου 100 μοσχαράκια, 300 γουρουνόπουλα, ένα κοπάδι με 120 αίγες και προβατίνες, περί τα 5.000 κοτόπουλα, λίγα ελάφια και μερικές γαλοπούλες κοντά στα Χριστούγεννα. Τα ζώα τρέφονται με βιολογικές τροφές: καλαμπόκι από το Αγρίνιο, σιτηρά από τη Β. Ελλάδα και σανό από την Εύβοια και τη Σπάρτη. Παράλληλα, καλλιεργούν νέες συνεργασίες με πιστοποιημένες φάρμες ανά την Ελλάδα. Στην ωρίμαση των μοσχαριών δίνεται μεγάλη έμφαση. Παράδειγμα, «μια νεαρή μοσχιδούλα σιτεύει το λιγότερο για μία εβδομάδα, ενώ ένα πιο απαιτητικό κρέας ωριμάζει ακόμη και για 6 εβδομάδες».

Ο κ. Χάλαρης, που παρακολούθησε σχολή κρεοπωλών, εξηγεί πως «είναι δύσκολη υπόθεση η κατεργασία του κρέατος και θέλει μαστοριά». Μου προτείνει να δοκιμάσω την αράχνη, που είναι ο μυς από το μοσχαρίσιο τρανς και γίνεται λουκούμι στο φούρνο, αλλά και να καπαρώσω μία από τις 250 γαλοπούλες που θα φέρουν για τις γιορτές, μαζί με ρολά χοιρινά και μικρή ποσότητα ελαφιού.

Πού βρίσκεται

Λ. Κηφισίας 359, Κηφισιά και Αγγελοπούλου 4, Ν. Ψυχικό.

Tηλ. 210-67.77.173. Ηλεκτρονικό κατάστημα: www.eat-well.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή