ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

CTC: Μαγειρεύονταs για λίγουs

ctc-mageireyontas-gia-ligoys-2114988

Το βιογραφικό του 28χρονου σεφ Αλέξανδρου Τσιοτίνη είναι εντυπωσιακό. Πολυταξιδεμένος, γνώρισε από πρώτο χέρι την τελευταία λέξη της μόδας στη διεθνή haute cuisine. Τον περασμένο Φλεβάρη κέρδισε την πρώτη θέση στον πρεστιζάτο διαγωνισμό San Pellegrino – Young Chef ανάμεσα σε είκοσι ομοτέχνους του. Οι Αθηναίοι foodies μόλις είχαν ανακαλύψει το καινούργιο… κοσκινάκι τους. Προ ολίγων μηνών, άνοιξε το δικό του εστιατόριο. Το όνομά του CTC (διαβάζεται σίτιση).

Η θέση: Πίσω από το Χίλτον, δεν το πιάνει το μάτι σου.

Η ατμόσφαιρα: Το περιβάλλον παραπέμπει σε μοντέρνο ευρωπαϊκό εστιατόριο πόλης, είναι κάπως ψυχρό, αλλά ο γλυκός, επιδαπέδιος φωτισμός και το παράθυρο με θέα την κουζίνα και τον σεφ εν δράσει δημιουργούν ατμόσφαιρα ζεστή. Οι περιποιητές έξοχοι.

Το φαγητό: Στο ψητό τώρα. Γράφω στο σημειωματάριό μου: υψηλής τεχνικής φαγητό, έντεχνη απόδοση των μοντέρνων γαλλικών και διεθνών τάσεων, ακραίος φορμαλισμός. Ομως, πόσο αφορούν όλα αυτά τον μέσο άνθρωπο; Μην παρεξηγηθώ. Δεν βρίσκω ανώφελη την περιβεβλημένη από επιτήδευση και επιστημοσύνη προσέγγιση των γεύσεων. Από αυτές τις ακροβασίες στο τέλος κάτι μένει. Φαντάζομαι πως είχαν πολύ κόπο αυτά που δοκιμάσαμε, όμως δεν βρήκαν το δρόμο προς την καρδιά μας.

ctc-mageireyontas-gia-ligoys0

Τι δεν μας άρεσε: Το πιάτο που μοιάζει με κρατήρα ηφαιστείου και το γυάλινο δισκάκι που έχει στο εσωτερικό του αστερίες δεν αφήνουν τα φαγητά να αναδειχθούν ούτε βοηθούν να τα απολαύσεις. Τα χτένια και η καραβίδα, αμφότερα φρεσκότατα και έξοχα ψημένα, όμως σε συνθέσεις με μπερδεμένες γεύσεις και «αλλούτερα» υλικά. Το επιδόρπιο με λευκή σοκολάτα, υπέργλυκο.

Τι μας άρεσε: Οπου υπάρχει κανονική μαγειρική, είναι άφθαστη. Η σούπα καλαμποκιού με ζουμί αστακού και αφρό από τρούφα και περγαμόντο είχε γεύση πρωτόγνωρη. Τολμηρό και με απίστευτο βάθος το ριζότο από στάρι -ναι, στάρι-, μαγειρεμένο σε ζουμί καπνιστού καλαμαριού. Εξαίσιο, μελωμένο οσομπούκο που έρχεται σε κύβους ντυμένους με φύλλο, σαν «νουαζέτες» κρέατος, με τέλεια συμπυκνωμένη σος -η «ιδέα» της σάλτσας- και πουρέ σαλσιφί. Μας άρεσε επίσης που στο μέσον του γεύματος ένα εκλεκτό βιολογικό ελαιόλαδο από την Πελοπόννησο μας παρουσιάστηκε σαν ακριβό δώρο μαζί με εκλεκτή μεσολογγίτικη αφρίνα για το ψωμί μας. Διπλά ωραία η εντύπωση που θα κάνει αυτό σε έναν ξένο επισκέπτη!

Ποιοι θα το ευχαριστηθούν; Οι λάτρεις του fine dining, οι κυνηγοί των γκουρμέ γεύσεων. Και αυτοί μία στο τόσο, λόγω κόστους. Οπως και να ’χει, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης είναι ένας ευφυής, μοντέρνος μάγειρας και είμαι σίγουρος ότι στο προσεχές μέλλον θα δούμε πολλά καλά να βγαίνουν από τις μαρμίτες του. Η ανανεωτική του ματιά είναι χρήσιμη και αναγκαία.

Ο λογαριασμός: Επιλέξαμε το μενού degustation 6 πιάτων με 3 ποτήρια κρασί, κόστους 75 € το άτομο (υπάρχει και 9 πιάτων, που κοστίζει 99 €).

Η κάβα: Τα τρία κρασιά που ήπιαμε, δύο ελληνικά και ένα ιταλικό, ήταν ταιριαστά με τα φαγητά. Η λίστα δεν είναι μεγάλη, αλλά είναι ενδιαφέρουσα.

Επιπλέον πληροφορίες:  Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο, 7 μ.μ. – 12 π.μ.

CTC
Ουμπλιανής 14, Αθήνα,
Τηλ. 210-72.28.812.

Περισσότερα εστιατόρια στο www.gastronomos.gr