Peynirli su boregi (τυροζυμαρόπιτα με φύλλα «νερού»)

Peynirli su boregi (τυροζυμαρόπιτα με φύλλα «νερού»)

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολο / Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 15΄, Βράσιμο + Ψήσιμο: περίπου 2 ώρες   

Ιδιαίτερη τυρόπιτα με φύλλα σαν φρέσκα ζυμαρικά, που βράζουμε και έτσι μένουν ζουμερά.  Η νοστιμιά της είναι ασύγκριτη.

Υλικά για 1 στρογγυλό ταψί 30 εκ.:

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 5 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 500 γρ. φέτα, χοντροθρυμματισμένη
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το βράσιμο+το ψήσιμο:

  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας αλάτι

Διαδικασία:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε στη μέση μια λακκούβα και ρίχνουμε τα αυγά, το ξίδι και το αλάτι. Τα ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά, σκεπάζουμε το μείγμα με μια υγρή πετσέτα και το αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να ξεκουραστεί.

Ρίχνουμε σταδιακά 200 ml νερό και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί και να σχηματιστεί ένα μαλακό και λείο ζυμάρι. Μπορεί να μη χρειαστεί να προσθέσουμε όλο το νερό. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπάλες.

Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε μπάλα, με τον πλάστη, σε λεπτά στρογγυλά φύλλα διαμέτρου ίσης με του ταψιού.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4 λίτρα παγωμένο νερό και την αφήνουμε στην άκρη. Σε μια άλλη βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα βράζουμε 4 λίτρα νερό, 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και το αλάτι, μέχρι να κοχλάσει. Ρίχνουμε τα 8 από τα 10 φύλλα ένα-ένα και τα βράζουμε για 3 λεπτά το καθένα (τα 2 φύλλα που δεν θα βράσουμε τα κρατάμε σκεπασμένα με πετσέτα για να μην ξεραθούν). Τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε ένα-ένα στο παγωμένο νερό. Τα βγάζουμε προσεκτικά, να μη σπάσουν, και τα στραγγίζουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Ανακατεύουμε τη φέτα με το μαϊντανό και το πιπέρι. Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Λαδώνουμε καλά το ταψί και στρώνουμε στον πυθμένα ένα από τα άβραστα φύλλα. Το αλείφουμε με το μείγμα βουτύρου και ελαιολάδου και στρώνουμε από πάνω 2 βρασμένα φύλλα, που βουτυρώνουμε ένα-ένα. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα της γέμισης και καλύπτουμε με άλλα 4 βρασμένα φύλλα, βουτυρωμένα.

Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε με τα τελευταία 2 βρασμένα φύλλα και στο τέλος με το τελευταίο άβραστο, καλά βουτυρωμένα. Τακτοποιούμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα (στα τοιχώματα του ταψιού), βουτυρώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια αλλά να ψηθεί και από κάτω.

Ξεφουρνίζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και τη σερβίρουμε χλιαρή ή κρύα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή