ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Γαριδόσουπα με καρότα, πελτέ και εστραγκόν

garidosoypa-me-karota-pelte-kai-estragkon-2115674

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 40΄, Μαγείρεμα: περίπου 50΄

Υλικά για 8 μικρά μπολ:

  • 600 γρ. γαρίδες Νο 3, φρέσκες ή κατεψυγμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ολόκληρη
  • 3 μέτρια καρότα, καθαρισμένα, το ένα ολόκληρο και τα άλλα σε κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 60 ml κονιάκ
  • 60 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 1/2 κουτ. σούπας ξερό εστραγκόν, τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • 2  πατάτες, σε μέτριους κύβους
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 3 κλαράκια σέλινο, τα 2 ολόκληρα, το 1 ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 20 γρ. μπρικ (αυγά σολομού – σε deli και σε αρκετά σούπερ μάρκετ), προαιρετικά
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε στην άκρη τα κεφάλια και τα κελύφη τους. Με μια οδοντογλυφίδα τραβάμε το εντεράκι τους, τη μαύρη ίνα που διατρέχει τη ράχη τους. Βάζουμε τις γαρίδες σε μια πιατέλα, τις ραντίζουμε με 1 κουταλιά από το λάδι και 1 κουταλιά από το λεμόνι, τις αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά σε 1 κουτ. σούπας λάδι το σκόρδο, τα κεφάλια και τα κελύφη, για 4 – 5 λεπτά. Ρίχνουμε το μισό κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να «πιάνουν» τα υλικά στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το κονιάκ και πιέζουμε με την κουτάλα τα κεφάλια να σπάσουν όσο γίνεται και να βγουν τα νόστιμα ζουμιά τους.

Ρίχνουμε 1½ λίτρο ζεστό νερό και, μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός. Ρίχνουμε το θυμάρι, το ολόκληρο καρότο, τον πελτέ και τα άκοπα κλαράκια σέλινο. Αφήνουμε το ζωμό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Σουρώνουμε σε ψιλό σουρωτήρι.

Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον) σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά στις 2 κουτ. σούπας λάδι το υπόλοιπο κρεμμύδι, τις πατάτες, τα κομμένα καρότα, το ψιλοκομμένο σέλινο και αλατοπίπερο για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και έπειτα από 3 – 4 λεπτά ρίχνουμε το ζωμό. Βράζουμε, με σκεπασμένη κατσαρόλα, για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.

Ρίχνουμε το εστραγκόν και πολτοποιούμε το όλον στο μπλέντερ, στο μούλτι (σε δόσεις) ή με το ραβδομπλέντερ. Επαναφέρουμε τη σούπα στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το υπόλοιπο λεμόνι.

Σερβίρισμα: Σοτάρουμε τις γαρίδες σε δυνατή φωτιά στο υπόλοιπο λάδι για μισό λεπτό.  Σερβίρουμε τη σούπα,  γαρνίρουμε με λίγο γιαούρτι και λίγο μπρικ και συνοδεύουμε με τις  γαρίδες.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr