Κιτρινα τυριά

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λαδοτύρι όπωs πρέπει

Αρωμα που προδίδει το ελαιόλαδο μέσα στο οποίο ωριμάζει και γεύση πικάντικη έχει το ΠΟΠ πρόβειο τυρί της Λεσβιγάλ από τη Λέσβο. Σηκώνει κρασί! Ν. Χ.

•  ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, My Market.

Τηλ. παραγωγού: 210-94.14.135

«Σκίζουν» τα συριανά

Η φετινή σοδειά τυριών της μικρής νεοσύστατης «Τυροσύρας» είναι εξαιρετική. Η «Φραγκοσυριανή»,

η γραβιέρα τους, από μείγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος, δεν είναι πολύ ώριμη, αλλά έχει πολύπλοκη νοστιμιά και γευστικό βάθος, αρετές που λείπουν από πολλά καλοωριμασμένα τυριά. Το «Σαν Μιχάλη» τους, πικάντικο και στιβαρό, θα κλέψει την παράσταση στα πλατό τυριών. Αγγ. Ρ.

•  Θανόπουλος, Παντοπωλείο Θεσσαλονίκης, Κοσμάς.

Τηλ. παραγωγού: 22810-42.152

Πικάντικο Σαν Μιχάλη

Το ΠΟΠ Σαν Μιχάλη του τυροκομείου Ζωζεφίνος τρώγεται με φρούτα και ψωμί ή χρησιμοποιείται σε συνταγές που θέλουν τυριά με έντονη γεύση.

Ν. Χ.

•  Αφοί Βασιλόπουλοι, Μιράν, Κρεοτεχνείο  Γεωργιάδης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Carrefour. Τηλ. παραγωγού: 22810-75.454

Με δύναμη απ’ τ’ Ασκύφου

Είναι εθιμοτυπική η επίσκεψή μου στη Μανούτα, το παντοπωλείο-πρατήριο του τυροκομείου του Μανούσου Τσιτσιρίδη στην Αργυρούπολη, πριν από τις γιορτές. Από εδώ παίρνω τη γραβιέρα των Χριστουγέννων, ώριμη, πικάντικη, υπερνόστιμη, σούπερ, αλλά και μαλάκα, γαλομυζήθρα και ένα θεσπέσιο κεφαλίσιο, κάτι ανάμεσα σε κεφαλοτύρι και κεφαλογραβιέρα, τόσο ιδιαίτερο, που αξίζει να «παίξει» σε γιορτινό τραπέζι. Αγγ. Ρ.

•  Τηλ. παραγωγού: 210-99.14.047

Γραβιέρα μεθυσμένη

Το τυροκομείο Παγώνη φτιάχνει μια φίνα κρασογραβιέρα με τα όλα της. Αγελαδινή και παχιά (45% λιπαρά), τις αξίζει τις θερμίδες της. Το κρασί μέσα στο οποίο ωριμάζει ίσα που ακούγεται, αλλά δίνει απίστευτη νοστιμιά. Κ. Π.

•  Ποντιακό, Ελευθεριάδης Food Stores, Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης. Τηλ. παραγωγού: 22630-62.459

Θυμαρίσια κρητικιά

Εξαιρετική, λεπτή γεύση έχει η κρητικιά γραβιέρα του Στειακάκη με το θυμάρι. Το γάλα προέρχεται από αιγοπρόβατα που βόσκουν στις πεδιάδες της Μεσαράς. Ιδανική να σερβιριστεί πριν από το γιορτινό τραπέζι, μαζί με σύκα, καρύδια και κριτσίνια. Κ. Π.

•  Παντοπωλείο Θεσσαλονίκης, Χαλκιαδάκης. Τηλ. παραγωγού: 28920-31.516

Γίδινη από το Ρέθυμνο

Εκλεκτή γραβιέρα, ελαφριά, με το χαρακτηριστικό άρωμα του γίδινου γάλακτος, φτιάχνει το τυροκομείο Καλλιγιάννη στο Ρέθυμνο. Μπαίνει σε τάρτες και σάντουιτς, συνοδεύει όμως και ξερά φρούτα και μαρμελάδες. Κ. Π.

•  Παντοπωλείο Μανούσος Μεγαλακάκης, Μανδραγόρας, Κάπαρη, Κρεοτεχνείο  Γεωργιάδης.  Τηλ. παραγωγού: 6974-144.111

Καπνιστό α λα κρητικά

Ξέρουν και στην Κρήτη από καπνιστά τυριά. Οι λάτρεις του είδους θα απολαύσουν την καπνιστή γραβιέρα του Νταγιαντά, με εμφανές κάπνισμα σε ξύλο που δεν καπελώνει τη νοστιμιά του τυριού. Ν. Μ.

•  Χαλκιαδάκης. Τηλ. παραγωγού: 28930-51.272

Νιώτικη 12μηνη αποθέωση

Η αιγοπρόβεια γραβιέρα του Νιώτικου τυροκομείου 12μηνης παλαίωσης είναι βελούδινη, με τραγανούς κόκκους, γλυκιά, με πικάντικες νύξεις και ιδιαίτερη γεύση. 100% επιτραπέζια. Ν. Μ.

•  Provence. Τηλ. παραγωγού: 22860-92.506

Η σπάνια σιτάκα

Ενα από τα πιο ξεχωριστά τυριά της Ελλάδας, η κασιώτικη σιτάκα του τυροκομείου Βοναπάρτη έχει κροκί χρώμα από το «μαγείρεμα», κρεμώδη υφή με κόκκους και γεύση ασυνήθιστη και δυνατή.

Σε φρυγανισμένο ψωμί με καραμελωμένα κρεμμύδια. Ν. Μ.

•  Μιράν, Αραπιάν, Μαύρο Πιπέρι. Τηλ. παραγωγού: 22450-41.953

Πρόβεια, 14μηνη γλύκα

Η πεντανόστιμη, γλυκιά γραβιέρα του Κουκούλα από τον Πολυχνίτο Λέσβου έχει 14μηνη ωρίμαση που της χαρίζει σπιρτάδα, πιπεράτη γεύση και έξοχη επίγευση βουτύρου και ξηρών καρπών. Επιτραπέζια, αλλά και για γκρατιναρίσματα. Ν. Μ.

Περί Λέσβου. Τηλ. παραγωγού: 22520-41.411

Κεφαλοτύρι 3ετίαs

Το τυροκομείο Λέγγα στην Κόρινθο παράγει ένα υπερώριμο κατσικίσιο κεφαλοτύρι τριετίας, σκληρό, πικάντικο, ξηροκαρπάτο. Θα γαρνίρουμε με τις φλούδες του σαλάτες και σούπες βελουτέ.

Ν. Μ.

•  Αλεξανδρής. Τηλ. παραγωγού: 27470-22.420

Πιπέρι στο κατσικίσιο

Το πιπεράτο και πικάντικο Σέλιανη του Ιναχου, από 100% κατσικίσιο γάλα, είναι τυρί με έντονα αρώματα, σκληρή υφή και έντονη γεύση. Με κόκκους μαύρου, κόκκινου και λευκού πιπεριού, σερβίρεται σε πλατό, αλλά κάνει και ωραίο σαγανάκι. Από τους καλύτερους μεζέδες. Μ. Β.

•  Ιναχος, Θανόπουλος, Συμπέθεροι. Τηλ. παραγωγού: 22360-51.556

Τα αγαπημένα τους τυριά πρότειναν οι: Νίκη Χρυσανθίδου, Άγγελος Ρέντουλας, Καλιόπη Πατέρα, Νικολέτα Μακρυωνίτου, Μαρία Βασιλοπούλου, Κλεομένης Ζουρνατζής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή