Τερίνα ανθότυρου με σάλτσα ροδιού

Τερίνα ανθότυρου με σάλτσα ροδιού

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 40΄, Αναμονή (στο ψυγείο): 8 ώρες  

Υλικά για 1 φόρμα περίπου 12×35 εκ.:

  • 10 γρ. φύλλα ζελατίνης
  • 350 γρ. ανθότυρο φρέσκο
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να αποκτήσει την υφή γιαουρτιού +50 γρ. επιπλέον
  • το ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 4 κρόκοι από μεγάλα αυγά
  • 7 – 8 πτι μπερ, τριμμένα στο μούλτι

     

Για τη σάλτσα ροδιού:

  • 150 γρ. χυμός ροδιού, έτοιμος
  • 25 γρ. ζάχαρη
  • 2½ γρ. φύλλα ζελατίνης
  • λίγα σπόρια ροδιού, προαιρετικά

Διαδικασία:

Μους: Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για 10 λεπτά. Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε τα 50 γρ. κρέμα γάλακτος, στύβουμε με τα χέρια μας τις μαλακές πια ζελατίνες, τις βάζουμε στη ζεστή κρέμα και ανακατεύουμε να λιώσουν.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το ανθότυρο με το φτερό ή το σύρμα να μαλακώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ ενώνουμε το ανθότυρο με την παχύρρευστη κρέμα, τη λιωμένη ζελατίνη και το ξύσμα. Σε κατσαρολάκι βράζουμε 50 ml νερό και τη ζάχαρη για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι. Αποσύρουμε  και αφήνουμε 1 – 2 λεπτά το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με το σύρμα για περίπου 2 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.

Συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας με συνεχή ροή λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι (η θερμοκρασία του σιροπιού είναι αρκετή ώστε να παστεριώσει τα αυγά), για άλλα 7 – 8 λεπτά, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει, να διπλασιαστεί σε όγκο και να κρυώσει. Ενώνουμε με απαλές κινήσεις με το μείγμα του τυριού.

Στρώνουμε τη φόρμα με μεμβράνη, έτσι ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα, αλλά να προεξέχει αρκετά και από τις άκρες. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και σκορπίζουμε από πάνω το μπισκότο (το οποίο θα εμποδίσει τη μους να κολλήσει στην πιατέλα και θα διευκολύνει το σερβίρισμα). Καλύπτουμε με τις άκρες της μεμβράνης και αφήνουμε τη μους στο ψυγείο για περίπου 8 ώρες (ή για ένα βράδυ).

Σάλτσα ροδιού: Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε μπόλικο νερό για 10 λεπτά. Σε κατσαρολάκι βράζουμε το χυμό ροδιού με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 λεπτά. Στύβουμε τη ζελατίνη, τη ρίχνουμε στο χυμό και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας με κουτάλι, μέχρι να λιώσει και να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι. Αποσύρουμε, αφήνουμε να κρυώσει και διατηρούμε σε  βάζο.

Σερβίρισμα: Βγάζουμε τη μους από το ψυγείο, ανοίγουμε τη μεμβράνη και αναποδογυρίζουμε την τερίνα προσεκτικά σε πιατέλα. Περιχύνουμε με τη σος, σκορπίζουμε τα σπόρια, αν θέλουμε, και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή