Λαβράκι ψητό με σάλτσα από πράσα

Λαβράκι ψητό με σάλτσα από πράσα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 40΄ Αναμονή: 1 – 4 ώρες Ψήσιμο: 15΄ – 25΄ (ανάλογα με το ψάρι)

Αυτή η ζεστή σάλτσα μπορεί να γίνει και με καυκαλήθρες αντί για πράσα. ∆οκιμάστε την μια μέρα που θα έχετε χρόνο και συνοδεύστε σαλάτες οσπρίων, ζυμαρικών, ρυζοσαλάτες, ριζότο κ.ά. Αντί για ολόκληρα ψάρια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φέτες ή φιλέτα από οποιοδήποτε ψάρι μάς αρέσει. Για τις φέτες, ο χρόνος ψησίματος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 20 λεπτά, ενώ αν πάρουμε φιλέτα γλώσσας, προσοχή, γιατί είναι έτοιμα σε 10 λεπτά.

Υλικά για 4 άτομα:

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, σε λεπτά φετάκια
  • 4 μέτρια λαβράκια, βάρους 400 – 500 γρ. το καθένα, καλά καθαρισμένα
  • 1 κουτ. γλυκού χοντρό θαλασσινό αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο ή πράσινο πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζ. τσαγιού φύλλα σπανακιού, χοντροκομμένα και στεγνωμένα
  • το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 2 πράσα, σε ροδέλες
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μυρωδικό, όπως δεντρολίβανο, ή ρίγανη ή δυόσμο (φρέσκα ή ξερά)
  • 200 ml ζεστός ζωμός λαχανικών ή ζεστό νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

∆ιαδικασία:

Σάλτσα: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το σπανάκι και τα πράσα για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με το ζωμό (ή το νερό), δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 3 – 4 λεπτά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 3 – 4 λεπτά και το ρίχνουμε στο μπλέντερ.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού και δουλεύουμε καλά τα υλικά, για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια λεία σάλτσα. Τη μεταφέρουμε σε μπολ και την αφήνουμε κατά μέρος. Αν δεν τη χρησιμοποιήσουμε άμεσα, τη βάζουμε σε ένα βαζάκι ή μικρό δοχείο που να κλείνει καλά και τη διατηρούμε στο ψυγείο, έως 2 ημέρες.

Ψάρια: Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το λάδι με το σκόρδο και αφήνουμε κατά μέρος, για να αρωματιστεί το λάδι. Πλένουμε, στεγνώνουμε τα λαβράκια, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, τα αλατίζουμε και από τις δύο μεριές και τα βάζουμε για 1 – 4 ώρες στο ψυγείο, τοποθετημένο πάνω σε ένα πιάτο, για να μαζευτούν τα υγρά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C.

Βάζουμε τα λαβράκια σε ένα μέτριο ταψί που να τα χωράει ακριβώς. Σουρώνουμε το σκορδόλαδο πάνω από τα ψάρια και μοιράζουμε τα κομματάκια του σκόρδου που έμειναν στο σουρωτηράκι στις κοιλιές τους. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και ψήνουμε για 18 – 20 λεπτά. Ζεσταίνουμε ελαφρώς τη σάλτσα (αν είναι κρύα), προσθέτουμε το μυρωδικό της αρεσκείας μας, περιχύνουμε τα λαβράκια και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε: Ενα ελαφρώς αρωματικό κρασί, Sauvignon blanc, Μαντινεία, Viognier, γιατί όχι και μια Μαλαγουζιά;

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή