Πώς συντηρούμε σωστά τα τρόφιμα

Πώς συντηρούμε σωστά τα τρόφιμα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αμαρτία να πετάς φαγητό, έλεγε η γιαγιά μου, και είχε δίκιο. Ομως, μερικές φορές δυστυχώς, είναι αναγκαίο, καθώς ακόμη και στο ψυγείο τα μαγειρεμένα τρόφιμα δεν έχουν απεριόριστο χρόνο ζωής και οι τροφικές δηλητηριάσεις συμβαίνουν κυρίως λόγω κακής συντήρησής τους στο σπίτι.

  • Υπάρχει μια γενική συμβουλή: Αν έχετε αμφιβολία για την καλή κατάσταση ενός υλικού, απλώς πετάξτε το. Το ρίσκο είναι μεγάλο.
  • Μην αφήνετε φαγητά εκτός ψυγείου ακόμη και για λίγες ώρες, εκτός κι αν το σπίτι σας έχει θερμοκρασία… κοντά στο μηδέν. Ακόμη και το χειμώνα η εσωτερική θερμοκρασία είναι υψηλή για να διατηρηθούν χωρίς αλλοιώσεις. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο ανώτερος χρόνος που ένα μαγειρεμένο φαγητό επιτρέπεται να μείνει εκτός ψυγείου είναι 2 ώρες. Οταν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, αλλάζουμε σκεύος (ιδανικά, απλώνουμε το φαγητό σε ένα ταψί) για να κρυώσει γρήγορα. Δεν το αφήνουμε να κρυώσει σιγά-σιγά εκτός ψυγείου – η θερμοκρασία μεταξύ 10 και 60 βαθμών είναι η «επικίνδυνη ζώνη» για την ανάπτυξη βακτηρίων.
  • Να αποθηκεύετε ξεχωριστά τα ωμά από τα μαγειρεμένα τρόφιμα και τα κρέατα από τα φρούτα και τα λαχανικά, φροντίζοντας να μην έρχονται σε επαφή.
  • Ο,τι βάζετε στο ψυγείο πρέπει να είναι σε κλειστό τάπερ ή τυλιγμένο με μεμβράνη.
  • Ξαναζεστάνετε καλά το φαγητό πριν το καταναλώσετε, γιατί έτσι σκοτώνετε τα βακτήρια που είναι πιθανόν να αναπτυχθούν κατά την αποθήκευση.
  • Τοποθετήστε στα χαμηλότερα ράφια ωμά κρέατα και ψάρια και τα ψημένα φαγητά στα ψηλότερα.
  • Μη βάζετε φαγητά ζεστά στο ψυγείο, γιατί ανεβάζουν επικίνδυνα τη θερμοκρασία του.
  • Το νωπό κρέας, μοσχάρι ή χοιρινό, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4° C από 2 έως 5 ημέρες, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει ταλαιπωρηθεί εκτός ψύξης. Το κοτόπουλο είναι πιο ευαίσθητο και πρέπει να μαγειρεύεται την ημέρα αγοράς ή το πολύ την επομένη, εφόσον δεν έχει διακοπεί καθόλου η ψύξη. Ο κιμάς πρέπει να καταναλώνεται αυθημερόν μετά την κοπή, ενώ συκώτι, νεφρά, γλυκάδια, γλώσσα διατηρούνται στο ψυγείο από 1 έως 2 το πολύ ημέρες. Σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να καταψύξετε το κρέας και να το χρησιμοποιήσετε εντός χρονικού διαστήματος 9-11 μηνών.
  • Πριν μαγειρέψετε, πάντα να πλένετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι, όπως και τις επιφάνειες που θα χρησιμοποιήσετε στην κουζίνα.
  • Να χρησιμοποιείτε διαφορετικές επιφάνειες κοπής και μαχαίρια για τα κρέατα και τα λαχανικά, άλλα μαχαίρια για τα ωμά και άλλα για τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή