ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Ενας Πολίτης στην Καλλιθέα

enas-politis-stin-kallithea-2118130

Οι Πολίτες της Αθήνας το γνωρίζουν αυτό το ρετρό μπακάλικο. Κι εγώ εξάλλου από μια Πολίτισσα το έμαθα, όταν χρειάστηκε να ψάξω όλη την Αθήνα για να βρω το τυρί που κάνουν το κιουνεφέ και οι προσπάθειές μου έμειναν άκαρπες. «Να πας στο “Τούνελ”, φέρνει πάντα το dil peyniri», μου είχε πει η «δική μας» Κωνσταντινουπολίτισσα μαγείρισσα, η Νίκη Χρυσανθίδου. Πράγματι, το dil peyniri, το αγελαδινό τυρί που ψήνεται μέσα στα φύλλα του κανταϊφιού για να γίνει ο σιροπιαστός κιουνεφές, φιγουράριζε στο ψυγείο.

enas-politis-stin-kallithea0
Το «Τούνελ» φημίζεται και για τα τουρσιά, το κασέρι και τα μαντί του.

Κάποιες γεύσεις παραμένουν σταθερές αξίες, ακόμη κι αν παραμέρισαν για να χωρέσουν μερικοί νεωτερισμοί. Σε αυτές τις γεύσεις επιστρέφουμε όλοι με νοσταλγία. Αλλωστε, και το «Τούνελ» της Καλλιθέας από μια τέτοια ανάγκη δημιουργήθηκε πριν από 25 χρόνια, τότε που ο κύριος Δουχάνης ήρθε από την Κωνσταντινούπολη και ονόμασε το μαγαζί του «Τούνελ» για να κρατήσει ζωντανή την ανάμνηση του πατρογονικού μπακάλικου που βρισκόταν στην είσοδο του τούνελ του Καράκιοϊ, το οποίο διασχίζει το τρενάκι που οδηγεί στο Πέρα.

Από 15 χρόνων κάνει αυτή τη δουλειά, και έμαθε να ξεχωρίζει και να διαλέγει τα προϊόντα που αξίζουν. Θα δείτε να κόβει τον παστουρμά όπως παλιά, χωρίς μηχανή, αλλά με το χέρι και λεπτοκομμένο. Στο χέρι κόβει και το σουτζούκι (Μιράν και Sary, όπως και ο παστουρμάς), ενώ από τα τυριά του ψυγείου ξεχωρίζει το «ψημένο» κασέρι Ξάνθης του Χατζηιωαννίδη, όπως και το κασέρι Τρικάλων, που οι Πολίτες το προτιμούν για την παστουρμαδόπιτα. Τις πίτες τους οι Πολίτες τις κάνουν με το λεπτό, φρέσκο φύλλο γιουφκά, που ο κύριος Δουχάνης φέρνει από ένα μικρό εργαστήρι της Κωνσταντινούπολης. Για τα καναπεδάκια τους παίρνουν την κλασική πάστα αντσούγιας στο σωληνάριο.

enas-politis-stin-kallithea2

Το κατάστημα ειδικεύεται στα τουρσιά, ενώ φέρνουν και μοσχαρίσια γλώσσα καπνιστή και ωραίους γιαλαντζί ντολμάδες. Αυτό όμως που ξεχωρίζει είναι το μαντί, ψιλό και λεπτοκαμωμένο, «να το σερβίρεις με στραγγιστό γιαούρτι, σκόρδο, λαδάκι και κόκκινο πιπέρι».

Πού βρίσκεται
«Τούνελ Delicatessen»,
Αγ. Πάντων 45, Καλλιθέα,
Tηλ. 210-95.65.552.