Δύο μπακάλισσες με πτυχίο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ηλιάννα και η Ηλέκτρα Παρασκευοπούλου ένωσαν τις δυνάμεις και τα πτυχία τους και έφτιαξαν το Σμυρνιώ, ένα παντοπωλείο στο οποίο βρίσκουμε εδώδιμα ντόπια και αποικιακά σε καλές τιμές.

Το παντοπωλείο Σμυρνιώ άνοιξε στον πεζόδρομο της κεντρικής πλατείας της Νέας Σμύρνης το χειμώνα του 2014. Οι δύο νεαρές ιδιοκτήτριες, οι αδελφές Ηλιάννα και Ηλέκτρα Παρασκευοπούλου, μεγαλωμένες σε οικογένεια καλοφαγάδων με ρίζες από τη Σμύρνη και τα Πριγκιποννήσια, μου εξηγούν πως η επιλογή της περιοχής ήταν στοχευμένη: «Εδώ οι άνθρωποι είναι γαλαντόμοι, ενημερωμένοι, μερακλήδες, ξέρουν από καλό φαγητό και επιμένουν στο ισοζύγιο τιμής και ποιότητας». Κάπως έτσι είναι και οι ίδιες: «Μεγαλώσαμε ταξιδεύοντας. Σε όποιο τόπο κι αν βρισκόμασταν, κάναμε… ανίχνευση παραγωγής. Από τους γονείς μας μάθαμε να αναζητούμε αυτό που θα “τροφοδοτήσει” το ευ ζην μας».

Τα δύο κορίτσια με ξεναγούν στο κατάστημα και με τον τρόπο που παινεύουν τα προϊόντα τους αντιλαμβάνεται κανείς πως γνωρίζουν καλά τι πουλάνε. Ας πούμε, τα εξειδικευμένα προϊόντα για άτομα με ειδικές διατροφικές ανάγκες, όπως άνευ γλουτένης, χωρίς αλάτι, αλλά και τα βιολογικά τρόφιμα, τα ξέρει απέξω κι ανακατωτά η Ηλιάννα, η οποία έχει κάνει σπουδές βιολόγου και κλινικού γενετιστή. Από την άλλη, η Ηλέκτρα, με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στο Mάρκετινγκ, φροντίζει ώστε το κατάστημα να δουλεύει ρολόι.

Δύο μπακάλισσες με πτυχίο-1

Φέρνουν γνωστά ποιοτικά προϊόντα αλλά και αρκετές σπάνιες λιχουδιές που πρωτοσυνάντησα εδώ. Από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές στα ράφια τους είναι το πρωτόλαδο του Στατήρα, τα έξοχα ζυμαρικά της Αγροζύμης και τα γιαννιώτικα του Σπανέλη, οι λιχουδιές από ελληνική τρούφα της εταιρείας Δρυάς, τα «νομαδικά» μέλια «Γιώργος», στην γκάμα του οποίου βρίσκουμε από ερεικόμελο και θυμάρι μέχρι περδικάκι (!), αλλά και το «άγνωστο» αναματόμελο της Ικαρίας, πυκνό, καραμελένιο μέλι ερείκης, ασύγκριτης νοστιμιάς.

Εχουν, επίσης, ένα «δυνατό» ψυγείο με βιολογικά λαχανικά της «Αειφόρου Γης» (μέχρι και φρέσκος κουρκουμάς υπάρχει) και κάτι που κάνει το μαγαζί να ξεχωρίζει από άλλα παντοπωλεία: καλό πάγκο τυριών και αλλαντικών. Ξεχωρίζουν το τυρομάλαμα και η μυζήθρα του Μαστοράκη, τα κασέρια της εταιρείας Προίκα, τα ευβοιώτικα σεβρ της Φάρμας Μαλτέζου αλλά και μερικά εισαγόμενα, όπως το μοναστηριακό καλαμπρέζε μεγάλης ωρίμασης, ένα τυρί σπηλιάς από την Πάντοβα, το απίθανο βούτυρο και η κρέμα γάλακτος Νορμανδίας και ένα «καλοψημένο» σαλάμι από μικρή οικοτεχνία της Καλαβρίας.

Aπό τις «δικές μας» λιχουδιές, συστήνω ανεπιφύλακτα την ασυναγώνιστη πολίτικη λακέρδα και το ξιδάτο καπνιστό λουκάνικο του Σενετάκη. Στα συν του καταστήματος τα επιλεγμένα βιολογικά κρέατα από τους ΕυΒιότοπους και μια μικρή «συλλογή» από ψωμιά και αρτοποιήματα από διάφορους φούρνους και εργαστήρια – ενδιαφέρον έχει το καπνιστό καλαμποκίσιο ψωμί (σ.σ. από καλαμπόκι που καπνίζεται προτού αλεστεί)!  

Πού βρίσκεται:

“Σμυρνιώ”

25ης Μαρτίου 4, Νέα Σμύρνη,

Tηλ. 210-93.14.933.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή