Γιαούρτι 10 λεπτά μετά το άρμεγμα

Γιαούρτι 10 λεπτά μετά το άρμεγμα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδιόρατα ξινό, με μια λεπτή γλύκα, πληθωρικό και όμως απίστευτα ανάλαφρο, με χαλαρή δομή και πέτσα δαντελένια, σκέτο καϊμάκι. Αρωμα πυκνό, αλλά όχι βαρύ, γεύση ατόφια, συμπυκνωμένη, the real thing. Η αφρόκρεμα των πρόβειων γιαουρτιών. Αυτό είναι το γιαούρτι του μαραθωνίτικου βιολογικού αγροκτήματος «Διαμάντι». Δημιουργός του κτήματος ο Χριστόφορος Διαμάντης, από τους παλαιότερους βιοκαλλιεργητές οπωροκηπευτικών στη χώρα και ο πρώτος που πήρε επίσημη πιστοποίηση για τη δουλειά του.

Δημιουργός της κτηνοτροφικής «πτέρυγας» του αγροκτήματος, ο γαμπρός του, ο Σπύρος Χρυσούλας. Περίπου 200 πρόβατα είναι το «προσωπικό» της μονάδας, που τρέφονται με ιδιοπαραγόμενες ως επί το πλείστον βιολογικές ζωοτροφές και παράγουν ετησίως 50 τόνους γάλα. Αυτό θα γίνει γιαούρτι -κυρίως- αλλά και μικρές ποσότητες φέτας, ανθότυρου, κρέμας και ρυζόγαλου. «Η συνταγή δεν είναι μαγική», λέει ο κ. Χρυσούλας. «Απλώς τα ζώα μας είναι ευτυχισμένα. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ καλές. Οπου ζει το ζώο, αυτό είναι και το γάλα που παράγει. Και το πιο σημαντικό είναι ότι το γάλα, σε δέκα λεπτά από τη στιγμή που αρμέγεται, γίνεται γιαούρτι». Χωρίς συντηρητικά, ζελατίνες και άλλα πηκτικά ή βελτιωτικά μέσα. Ούτε τυποποιημένη καλλιέργεια. «Οι καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται είναι εισαγωγής», εξηγεί ο παραγωγός, «και ισοπεδώνουν τη γεύση του γιαουρτιού. Ετσι, όλα έχουν την ίδια γεύση ολοχρονίς. Εμείς ως καλλιέργεια χρησιμοποιούμε το χθεσινό γιαούρτι, που αφήνει το γάλα ζωντανό». Το αποτέλεσμα; Αλλο γιαούρτι το χειμώνα, άλλο την άνοιξη.

Γιαούρτι 10 λεπτά μετά το άρμεγμα-1

Παραγωγός: Αγρόκτημα «Διαμάντι»

Ποσότητα: 30 τόνοι ετησίως

Συσκευασία: 250 γρ. (πλαστικό), 370 γρ. (γυάλινο), 500 γρ. και 1 κιλό (πλαστικό)

Λιπαρά: 6,2-8,5% (ανάλογα με την εποχή)

Τιμή (ενδεικτικά): 1,20 € (250 γρ.) –  2 € (500 γρ.)  – 3,5 € (1 κιλό).

Πού το βρίσκουμε: Στο αγρόκτημα «Διαμάντι, που είναι επισκέψιμο τα Σαββατοκύριακα – Θησέως 2 και Αγ. Παρασκευής, Τύμβος Μαραθώνα, τηλ. 22940-67.866.

Eπίσης, στις βιολογικές αγορές (δευτέρα κηφισιά, τρίτη κορυδαλλός, τετάρτη πειραιάς, πέμπτη γέρακας, παρασκευή νεά ιωνία, σάββατο ίλιον) και στα εξής παντοπωλεία: Βιο-Μελισσάνθη (Δημοκρίτου 13 – Κολωνάκι, Καυκάσου 142-144 – Κυψέλη, Λεωφ. Μαραθώνος 176 – Γέρακας) και Πανδώρα (Αγίου Ιωάννου24Γ – Αγία Παρασκευή 210-6000078).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή