Αγορά Κρέατος

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Αθήνα, όμως η Μάνδρα είναι ακόμα χωριό. Μεγάλες αλάνες και λιγοστά βοσκοτόπια εκτείνονται στα ορεινά και πιο απομονωμένα σημεία της περιοχής. Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι των πέριξ ξέρουν από καλό κρέας, όπως με διαβεβαιώνουν ο Νίκος Μαρούγκας και η σύζυγός του Ντέπυ Ασβεστά, ιδιοκτήτες του κρεοπωλείου «Αγορά Κρέατος», με αποτέλεσμα η ζήτηση να διαμορφώνει και την προσφορά. Το κατάστημα άνοιξε μεν το 2012, όμως ο Νίκος δεν είναι πρωτάρης, αφού ο πατέρας του ήταν κρεοπώλης και ο ίδιος είναι χονδρέμπορος κρέατος εδώ και είκοσι χρόνια. Η Ντέπυ, από την άλλη, φρόντισε τη μοντέρνα διαρρύθμιση του χώρου. Οι βιτρίνες, οι τοίχοι και το δάπεδο είναι επενδεδυμένα από τσιμεντοκονία, γιατί «καθαρίζεται πολύ εύκολα», υποστηρίζει. Από το πωλητήριο και τις βιτρίνες μέχρι το εργαστήριο και τα μηχανήματα κοπής, όλα αστράφτουν από καθαριότητα.  

«Η επιλογή ποιοτικού κρέατος, η σωστή διαχείριση, οι κατάλληλες κοπές είναι γνώσεις πολύτιμες», λέει ο Νίκος. Τα τακτικά ταξίδια του στη Γαλλία τον προίκισαν με νέες γνώσεις και τεχνικές. Στο κρεοπωλείο του θα βρούμε κρέας από νεαρά μοσχάρια από μικρές φάρμες της Βέροιας, τα οποία μπαίνουν για περίπου δεκαπέντε ημέρες σε ειδικούς θαλάμους ωρίμασης με σταθερή θερμοκρασία, για να σιτέψουν, να γίνουν πιο μαλακά και νόστιμα. Προμηθεύεται χοιρινά από τη Σπάρτη, αρνάκι, πρόβατο και ζυγούρι από τα Μέγαρα. Επίσης, κοτόπουλα βιολογικά και συμβατικά από τη Μάνδρα, και όλα τους επιλεγμένα από τους, εδώ και χρόνια, συνεργάτες του, από τους οποίους πετυχαίνει και καλές τιμές. Εδώ θα βρούμε και rib eye από τα γνήσια αμερικανικά Black Angus: «Οι περισσότεροι πελάτες μας, στην περιοχή, είναι τρομερά απαιτητικοί. Ειδικά οι μεγαλύτεροι μπορούν να ξεχωρίσουν το νεαρό πρόβατο από το περσινό και από το χοντρό (όπως λένε την προβατίνα)».

Αγορά Κρέατος-1

Οι ταυτότητες των ζώων (ράτσα, υπηκοότητα, ηλικία κ.λπ.) είναι σε εμφανές σημείο στη βιτρίνα, για να ξέρουμε ακριβώς τι αγοράζουμε. «Ροζ απόχρωση συνεπάγεται νεαρό ζώο, μαλακό στο μαγείρεμα και με ελαφριά γεύση, ενώ βαθύ κόκκινο σημαίνει πως το ζώο είναι άνω των 12 μηνών, πιο σκληρό και πιο γευστικό. Η διχρωμία (με ελαφριά πρασινίλα) είναι δείγμα κακής διατροφής του ζώου», συμβουλεύει ο Νίκος μια πελάτισσα που τον ρωτά πως θα ξεχωρίζει το καλό κρέας.

Ρόλο ενορχηστρωτή παίζει η Ντέπυ, Μικρασιάτισσα στην καταγωγή, αφού με την καθοδήγησή της φτιάχνονται διάφορα κρεοσκευάσματα, έτοιμα για μαγείρεμα, όπως ρολά, μαρινάτα σουβλάκια, πικάντικο κότσι μαρινάτο σε μπίρα. Αξίζει ακόμη να δοκιμάσετε τον αρμυρούτσικο παστουρμά από μοσχαράκι τρανς και τα χωριάτικα, αρωματικά λουκάνικα που ετοιμάζουν οι ίδιοι, το ιταλικό, βουτυράτο προσούτο San Daniele και το αντίστοιχο δραμινό του Sary, που θα σας κόψουν επιτόπου στην πανέμορφη ρετρό μηχανή τους.

Που Βρίσκεται: Αγορά Κρέατος,

Στρ. Νίκου Ρόκα και Απόλλωνος 2, 29ο χλμ Π.Ε.Ο.Α.Θ. Μάνδρα Αττικής,

Tηλ. 213-02.44.040. Ανοιχτά καθημερινά 08.00 – 21.30 και Κυριακή 08.00 – 14.30.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή