Όλη η Ελλάδα σ’ ένα μπακάλικο

Όλη η Ελλάδα σ’ ένα μπακάλικο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν γίνει μόδα η λέξη «μπακάλικο», όταν ακόμα ανθούσαν τα «ντελικατέσσεν», ο Γιάννης Βογιατζιδάκης είπε το πράγμα με το όνομά του: Παραδοσιακό Μπακάλικο. Και δεν το μετάνοιωσε. Η επιχείρησή του πηγαίνει συνεχώς από το καλό στο καλύτερο.

Είναι κάποια success stories που σχεδόν δεν τα πιστεύεις. Οταν μού αποκάλυψε τον τζίρο των δύο μπακάλικών του, στην Ηλιούπολη και στο Παγκράτι ο Γιάννης Βογιατζιδάκης, δεν πίστευα στ’ αυτιά μου. Πώς γίνεται με προϊόντα φθηνά ως επί το πλείστον (θα βρούμε τις καλύτερες γραβιέρες της Κρήτης σε τιμές κάτω από αυτές των πολύ χειρότερων τυριών των σούπερ-μάρκετ); Γίνεται όταν σέβεσαι τον πελάτη-καταναλωτή, όταν τού προσφέρεις το καλύτερο σε λογική τιμή, όταν τον εξυπηρετείς, όταν βρίσκει στο κατάστημά σου όλα τα φαγώσιμα που καταναλώνει ένα σπίτι, όλα όσα περιείχε παλιά ένα καλό μπακάλικο. Από καφέ και φρυγανιές, κατεψυγμένα και πίτες, ζυμαρικά από εξαιρετικές ελληνικές επιχειρήσεις, όσπρια χύμα, αγορασμένα από καλούς Έλληνες παραγωγούς. Και σάλτσες και αλλαντικά και βέβαια το χιτ του μαγαζιού.

Όλη η Ελλάδα σ’ ένα μπακάλικο-1

Τα τυριά του, με προτίμηση στα κρητικά. Ο Γιάννης είναι λάτρης της Κρήτης και δεν το κρύβει. Ο ίδιος παλαιώνει τις γραβιέρες που αγοράζει, μια πρακτική που κανείς άλλος δεν εφαρμόζει εδώ, αλλά που είναι συνηθισμένη στην υπόλοιπη Ευρώπη. Affinage λέγεται στην Γαλλία, την μεγαλύτερη παραγωγό και καταναλώτρια τυριών χώρα στον κόσμο. Παλαίωση την λέμε εμείς αυτήν την διαδικασία που επιτρέπει στο τυρί να αναπτύξει όλες τις γευστικές του ιδιότητες. Και είναι μεγάλη τέχνη να γνωρίζεις τα μυστικά της. Μπορείς να βρεις και αλλού γραβιέρα του Γασπαράκη π.χ., εξαιρετική και χωρίς την παλαίωση, αλλά αν την πάρεις από τον Βογιατζιδάκη, η ίδια γραβιέρα θα είναι καλύτερη επειδή θα είναι σωστά παλαιωμένη.

Όλη η Ελλάδα σ’ ένα μπακάλικο-2

Το δεύτερο μυστικό του Γιάννη, κοινό μυστικό, είναι η σκληρή δουλειά. Πάντα παρών, κυρίως στο μεγαλύτερο κατάστημα της Ηλιούπολης αλλά συχνά πυκνά και στο Παγκράτι. Πάντα να ψάχνεται για το καλύτερο ακόμη και να «κόβει» συνεργάτες όταν αυτοί κάνουν «εκπτώσεις» στην ποιότητα. Και πάντα με μια συμβουλή για τον πελάτη: Τι να διαλέξει, τι να προσέξει, τι να χρησιμοποιήσει σε ποια μαγειρική. Μια αντιμετώπιση ανθρώπινη, φιλικής εξυπηρέτησης που ευτυχώς έχει διδάξει και στους υπαλλήλους του. Και ο κόσμος εκτιμά αυτήν την σχέση εμπιστοσύνης όπου κι αν την βρίσκει, και την ανταποδίδει στον Γιάννη ψωνίζοντας σταθερά από το Παραδοσιακό Μπακάλικο. Ετσι εξηγείται το success story.

«Παραδοσιακό Μπακάλικο» του Γιάννη Βογιατζιδάκη

Παγκράτι (Πλατεία Βαρνάβα, Πρόκλου 31, τηλ.: 210-7560055)

Ηλιούπολη (Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 2, τηλ.: 210-9954500)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή