Ας μαγειρέψουμε με φέτα, κρασί και μέλι!

Ας μαγειρέψουμε με φέτα, κρασί και μέλι!

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα είναι ένας μικρός παράδεισος αυθεντικών γεύσεων και προϊόντων. Η γεωγραφική θέση, ο γεωφυσικός πλούτος, το μεσογειακό κλίμα και η έντονη εναλλαγή ανάγλυφου της χώρας μας αποτελούν τους λόγους για τους οποίους έχουμε τόσο πλούσια χλωρίδα και πανίδα και κατ’ επέκταση μεγάλη και αξιοθαύμαστη ποικιλία τοπικών πρώτων υλών.

Ετσι, η ελληνική κουζίνα, αν χρησιμοποιούσε τα αγνά προϊόντα της ελληνικής φύσης, θα μπορούσε να αποτελεί ένα ισορροπημένο και αύταρκες μοντέλο διατροφής, εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής και σωματική υγεία. Οι Ελληνες θα είχαμε την ευκαιρία, επιλέγοντας τα τοπικά μας προϊόντα, να απολαμβάνουμε καθημερινά εξαιρετικές, αυθεντικές γευστικές εμπειρίες.

Ομως, αυτό είναι κάτι που ακόμα δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι. Θεωρώ ότι είναι χρέος όλων των εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού να κάνουν μια συστηματική προσπάθεια να χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο τοπικά προϊόντα. Αυτό πρέπει να γίνει μέρος της κουλτούρας μας.

Ομολογώ πως πια βλέπουμε ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις τοπικές κουζίνες μας. Υπάρχουν πολλές αξιόλογες προσπάθειες από παλιούς και νέους μαγείρους. αν εργαστούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση, μπορούμε να συμβάλουμε στην εγκαθίδρυση της Νέας Ελληνικής Κουζίνας. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να διευκρινιστεί ότι, όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «Νέα Ελληνική Κουζίνα», η χρήση αποκλειστικά και μόνο ελληνικών προϊόντων είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Στην πορεία μου έχω συναντήσει πιάτα που στο δρόμο για τη… «Νέα Ελληνική Κουζίνα» κάπου χάθηκαν.

Για μένα η Νέα Ελληνική Κουζίνα σημαίνει εποχικά τοπικά προϊόντα, προσεκτικά επιλεγμένα από μικρούς Ελληνες παραγωγούς. Πρώτες ύλες και προϊόντα με μοναδική διατροφική αξία, όπως χαρακτηριστικά είναι οι ελιές και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά, η μαστίχα Χίου, ο κρόκος Κοζάνης, τα θαλασσινά και τα ψάρια, το μέλι, το ούζο, οι ξηροί καρποί, τα κρασιά και πολλά άλλα. Ολα αυτά δημιουργούν μια κουζίνα που μπορεί να ικανοποιήσει με το παραπάνω και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Είμαστε τυχεροί, ας το εκμεταλλευτούμε!

*Ο Σωτήρης Ευαγγέλου έχει δουλέψει σε εστιατόρια μεγάλων ξενοδοχείων για περισσότερα από 25 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια είναι ο executive chef στα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρεταννία και King George.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή