Μπριζόλα με κρούστα κόλιανδρου και πιπεριών, με σπιτικά πατατάκια

Μπριζόλα με κρούστα κόλιανδρου και πιπεριών, με σπιτικά πατατάκια

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία + πατάτες: 30΄, Τηγάνισμα: 14΄ – 16΄

Υλικά για 4 άτομα:

Για τις μπριζόλες:

  • 4 μπριζόλες* (μοσχαρίσιες κόντρα ή γάλακτος ή χοιρινές λαιμού), βάρους περίπου 250 γρ. η καθεμία – οι μοσχαρίσιες μπορεί να ζυγίζουν και 400 γρ. η καθεμία, με το κόκαλο
  • 2 κουτ. σούπας κόλιανδρος, σε κόκκους
  • 1½ κουτ. σούπας μαύρο πιπέρι, σε κόκκους
  • 1½ κουτ. σούπας πράσινο πιπέρι, σε κόκκους
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας καλό ξίδι από κόκκινο κρασί
  • αλάτι

Για τα σπιτικά πατατάκια:

  • 600 γρ. πατάτες για τηγάνισμα (Τρίπολης, Νευροκο­πίου, Κύπρου), ξεφλουδισμένες
  • 2 λίτρα ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
  • αλάτι
  • πάπρικα γλυκιά και καυτερή σε σκόνη (προαιρετικά)

Διαδικασία:

Σπιτικά πατατάκια: (Μπορούμε να τα ετοιμάσουμε αρκετή ώρα πριν από τις μπριζόλες.) Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες (2 χιλιοστών), σχεδόν «φλούδες», με το μαντολίνο. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και τις ξεπλένουμε. Τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ σκεύος και μόλις κάψει το λάδι και αρχίσει να τσιτσιρίζει (αλλά όχι να βγάζει καπνούς), ρίχνουμε τα πατατάκια και τα τηγανίζουμε σε δύο δόσεις, για 5 – 6 λεπτά η κάθε δόση, ώσπου να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν ελαφρώς (είναι σημαντικό να τηγανιστούν στη συγκεκριμένη ποσότητα ελαιόλαδου και σε δύο δόσεις, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και βράσουν αντί να τηγανιστούν). Τα βγάζουμε από το σκεύος με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Οσο είναι ζεστά τα αλατίζουμε και τα πασπαλίζουμε με τα δύο είδη πάπρικας (αν θέλουμε). Τα αφήνουμε κατά μέρος, όχι σκεπασμένα, για να μη μαλακώσουν.

Για τις μπριζόλες: Σε ένα γουδί χτυπάμε τους κόκκους πιπεριών και κόλιανδρου, ώσπου να σπάσουν αλλά να μη γίνουν σκόνη. Διαφορετικά, χρησιμοποιούμε έτοιμα μείγματα από μύλο με διάφορα πιπέρια και κόλιανδρο. Απλώνουμε το μείγμα αυτό σε μεγάλο και ρηχό πιάτο. Αλατίζουμε τις μπριζόλες και τις πιέζουμε μία – μία στο μείγμα κόλιανδρου – πιπεριών, και από τις δύο πλευρές.  Δεν θέλουμε να καλυφθούν τελείως.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50° C. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, ρίχνουμε 1/2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο. Μόλις αχνίσει βάζουμε στο τηγάνι 1 μπριζόλα και την τηγανίζουμε για 3 – 8 λεπτά από κάθε πλευρά (ανάλογα με το πόσο ψημένη τη θέλουμε). Τη βγάζουμε από το τηγάνι, τη μεταφέρουμε σε μια πιατέλα με όσα ζουμιά έχουν μείνει στο τηγάνι και βάζουμε το πιάτο στον αναμμένο φούρνο, για να διατηρηθεί ζεστή. Ψήνουμε και τις άλλες μπριζόλες στο τηγάνι με 1/2 κουτ. σούπας λάδι την κάθεμία. Μετά τις αφήνουμε όλες για 5 – 7 λεπτά στον ζεστό φούρνο, για να «ξεκουραστούν».

Στο μεταξύ, ρίχνουμε το ξίδι στο τηγάνι που έχουμε στο μάτι της κουζίνας και σβήνουμε τη φωτιά. Το ξίδι θα κοχλάσει ελαφρά. Ξύνουμε τον πυθμένα με ξύλινη σπάτουλα για να διαλυθούν τα καμένα υπολείμματα και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (2 κουτ. σούπας) και τους χυμούς που έχουν βγάλει οι μπριζόλες στην πιατέλα. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη σπάτουλα και αποσύρουμε από το μάτι. Σερβίρουμε τις μπριζόλες αμέσως, περιχύνοντας με τη σάλτσα τους και συνοδεύοντας με τα πατατάκια.

Τι πίνουμε: Ο φινετσάτος κόλιανδρος υποκλίνεται στα πιπέρια που μαζί με το μοσχαρίσιο κρέας θα καθορίσουν το ποτό μας. Κόκκινα, ζουμερά, νεαρά κρασιά. Μια Γουμένισσα!

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή