Αυγά «μπάνιο Μαρία» από την Κέρκυρα

Εύκολο / Προετοιμασία: 5΄, Μαγείρεμα: 5΄
- 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- περίπου 500 ml νερό
Για το σερβίρισμα:
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, μετριάζουμε τη φωτιά (στο 4 – 5 για εστίες μέχρι το 9 και στο 2 για εστίες μέχρι το 3) και περιμένουμε για 1 λεπτό να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία.
Σπάμε τα αυγά κοντά στην επιφάνεια του νερού και τα αφήνουμε να γλιστρήσουν στο καυτό νερό. Τα μαγειρεύουμε για 3 – 4 λεπτά, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα και χωρίς να τα ανακατέψουμε, για να μην τα διαλύσουμε.
Τα βγάζουμε προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα, τα περιχύνουμε με όσο λάδι θέλουμε και τα αλατοπιπερώνουμε.
Μυστικό: Αξίζει να δοκιμάσουμε τα αυγά με τη «βρεχτούρα» ή «νερολαδιά», δηλαδή μπαγιάτικο ξερό ψωμί (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σταρένιο παξιμάδι), μουσκεμένο σε νερό με λίγο ξίδι για να μαλακώσει, και μετά καλά στυμμένο. Βάζουμε επάνω το αυγό «μπάνιο Μαρία», περιχύνουμε με λάδι, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και ξερή ρίγανη και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr