ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Ένας Ελληνας που μάς κάνει υπερήφανους

brabeysh

Εδώ και 20 χρόνια, στο εστιατόριό του, το «Notos», στις Βρυξέλλες, ο Κωνσταντίνος Ερίνκογλου σερβίρει ελληνικό φαγητό, συστήνοντας την ελληνική κουζίνα απαλλαγμένη από… μαιάνδρους και τζατζίκι με μπόλικο σκόρδο. Για την προσφορά του, μάλιστα, στέφθηκε πρόσφατα στην βέλγικη πρωτεύουσα Ιππότης του Τάγματος του Λεοπόλδου του Β'.

«Συμβάλατε και συμβάλετε στην τιμητική ανάδειξη της δικής σας γαστρονομίας στη χώρα μας (το Βέλγιο)», αναφέρει η επιστολή του Βελγικού Υπουργείου εξωτερικών που του ανακοίνωσε τη διάκριση. Ο κ. Ερίνκογλου, ο οποίος έχει ήδη τιμηθεί με μια σειρά βραβείων (ανάμεσα τους: καλύτερος πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας στο Βέλγιο, Bib Gourmant του Guide Michelin και First Choice στη Hot list του Conde Νast Traveller), χρησιμοποιεί στο εστιατόριό του αποκλειστικά ελληνικά και αυστηρά επιλεγμένα υλικά (ελαιόλαδο, κάπαρη, αυγοτάραχο, τραχανά, φάβα, τυριά κ.α.) για να συνοδεύσει την καλύτερη πρώτη ύλη κρέατος και ψαρικών.

enas-ellinas-poy-mas-kanei-yperifanoys0

«Το τέλειο δείπνο», είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξη του στον Γαστρονόμο το 2011 όταν ήρθε στην Ελλάδα για το Festival Sani Gourmet, «φτιάχνεται από απλά και καλά συστατικά. Λαχανικά από περιβόλι, όχι εντατικής παραγωγής. Λίγο ψάρι, λίγο κρέας. Κάθε πιάτο πρέπει να δίνει χαρά, να ευφραίνεται η καρδιά σου. Να σε κάνει να ησυχάζεις, να ηρεμείς, όπως νιώθει το μωρό που θηλάζει».