Υγιεινό street food

5' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, τα παραδοσιακά καταστήματα γρήγορου φαγητού έχουν αποκτήσει έναν κάπως… πολύχρωμο, γεμάτο με τα αρώματα της φύσης, ολόφρεσκο ανταγωνισμό. Δεν είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς την πηγή του· θα σας οδηγήσει το άρωμα των φρεσκοκομμένων φρούτων, των λαχανικών και του τσαγιού και η γεμάτη χρώματα βιτρίνα, όπου το κόκκινο των μήλων συναγωνίζεται το λαμπερό κίτρινο της μπανάνας και το πράσινο του αβοκάντο. Πρόκειται για μαγαζιά που «σερβίρουν» μια εναλλακτική πρόταση για γρήγορο πρωινό και κολατσιό, το μενού τους περιλαμβάνει φρεσκοστυμμένους χυμούς, οργανικό καφέ, τσάι και αφεψήματα, σαλάτες και φρουτοσαλάτες, δημητριακά, σούπες και υγιεινά σνακ, και γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή μεταξύ των Ελλήνων αλλά και των τουριστών που κινούνται στο κέντρο της πόλης.

Χυμοποιείο Φ

Πανδρόσου 64, Μοναστηράκι

Στην καρδιά του πιο πολυσύχναστου σημείου της πόλης, στις παρυφές της πλατείας Μοναστηρακίου, η ξύλινη πολύχρωμη πρόσοψη του Χυμοποιείου καλημερίζει με χαμόγελο τους περαστικούς. Από το τέλος του Ιουλίου του 2014 τα φρούτα εποχής εναλλάσσονται στις προθήκες του και γεμίζουν με τους πολύτιμους χυμούς τους τα ποτήρια. Ηταν μια ιδέα που ο ιδιοκτήτης Αρης Παπαθεοδωρόπουλος έφερε στις αποσκευές του από το Αμστερνταμ, όπου εργάστηκε σε μια παρόμοια επιχείρηση. Σκεφτόμουν ότι στην Ελλάδα έχουμε τόσα φρούτα και λαχανικά και αναζητούσα έναν τρόπο να τα αξιοποιήσω, συνδέοντας την παραγωγή με τον Ελληνα και τον ξένο καταναλωτή και δημιουργώντας ταυτόχρονα μια βιώσιμη επιχείρηση». Ενάμιση χρόνο μετά, το χυμοποιείο έχει στο μενού του 22 χυμούς που κοστίζουν από 1,50 έως 2,50 ευρώ. Αυτή την περίοδο ο δημοφιλέστερος είναι ρόδι, μάνγκο και ανανάς και από προσωπική εμπειρία μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι εξαιρετικός. Η κοπέλα δίπλα μου φαίνεται επίσης συνεπαρμένη από το συνδυασμό ανανά, μπανάνας, μήλου και πορτοκαλιού που δοκιμάζει λίγα λεπτά αφότου ζήτησε κάτι «τονωτικό, για να ξεκινήσω τη μέρα μου». Το μενού συμπληρώνουν τέσσερις σούπες λαχανικών, όλες vegetarian, φρουτοσαλάτες, γιαούρτι με φρούτα και μέλι, καφές βιολογικός δίκαιου εμπορίου και μπάρες δημητριακών.

Frutonic

Πανεπιστημίου 34

Bρίσκεται δίπλα σε ένα παλιό, παραδοσιακό τυροπιτάδικο του αθηναϊκού κέντρου και η αντίθεση δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύγλωττη. Φρούτα, λαχανικά, μέλι με μούσλι, αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί, μπάρες δημητριακών, οργανικό γάλα αμυγδάλου και καρύδας από τη μια, σφολιάτες, πίτσες, συσκευασμένοι χυμοί και στιγμιαίοι καφέδες από την άλλη. Ο Θεόδωρος Χριστουλάκης μαζί με τον αδερφό του, Πολύδωρο, άνοιξαν το Frutonic τον Δεκέμβριο του 2014. «Θέλουμε να μυήσουμε τον Ελληνα στη σωστή διατροφή» είναι ο κοινός τους στόχος. Το «όχημά» τους είναι η μεγάλη ποικιλία φυσικών φρεσκοστυμμένων χυμών και smoothies από φρούτα και λαχανικά -ξεπερνούν τα 30 σε αριθμό- και τα υγιεινά σνακ – διαθέτουν επιλογές και για διαβητικούς. Οι «σύμμαχοί» τους είναι οι ίδιοι οι πελάτες, που μπορεί στην αρχή να ήταν διστακτικοί γι’ αυτή την καινούργια πρόταση, σύντομα όμως έγιναν φανατικοί της. «Κάποιοι από αυτούς έχουν δοκιμάσει σχεδόν όλο τον κατάλογο», μας λέει ενθουσιασμένος ο Θεόδωρος, σε μερικούς έχει γίνει πια τρόπος ζωής, απαραίτητη στάση στην καθημερινότητά τους. Πολλές είναι και οι παραγγελίες για delivery στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας -Εξάρχεια, Κολωνάκι, Πλάκα, Ψυρρή, Κουκάκι, Κεραμεικός- γρήγορα, για να μη χαθούν οι βιταμίνες. Οι τιμές είναι προσιτές, ο χυμός πορτοκάλι είναι σε προσφορά στα 0,90 ευρώ, οι υπόλοιποι φθάνουν και τα 4 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των συστατικών που περιλαμβάνουν.

Pure juice bar

Σίνα 21

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Θάνος Μοδιάνος και ο Δημήτρης Λαδάς άφησαν ο μεν πρώτος τη δουλειά του σε τράπεζα της Αγγλίας ο δε δεύτερος τη ζωή του στο Μόντρεαλ του Καναδά και μετακόμισαν στην Αθήνα, γιατί είχαν μια ιδέα: Ενα juice bar στην ελληνική πρωτεύουσα. «Αν κάποιος θέλει να προσφέρει στον εαυτό του κάτι υγιεινό, χωρίς συντηρητικά, με βιολογικά υλικά, αξίζει να δοκιμάσει. Και αυτό θέλουμε να επικοινωνήσουμε κι εμείς ως ιδεολογία του καταστήματος, ότι αξίζει να κάνεις ένα τέτοιο δώρο στον εαυτό σου», λέει με θέρμη ο Θάνος Μοδιάνος. Υπάρχουν 11 σταθερά smoothies, αλλά και εποχιακές προτάσεις, δεκάδες χυμοί φρούτων και λαχανικών, επιλογές για όσους δεν καταναλώνουν γλουτένη ή λακτόζη, ωμοφαγικές μπάρες, μία σαλάτα ημέρας και μία σούπα ημέρας, wraps με σολομό, με γαλοπούλα, με τόνο, με μπανάνα-ταχίνι, πουτίγκες από σπόρους τσία, είτε σε γάλα καρύδας είτε σε γιαούρτι, και φυσικά μεγάλη ποικιλία υπερτροφών που προστίθενται ως συστατικά στα σνακ και τα ροφήματα. Το μενού είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στα δικηγορικά γραφεία του Κολωνακίου, που εξυπηρετούνται από την υπηρεσία delivery που διαθέτει, αλλά και σε περαστικούς φοιτητές που συχνά ξεκουράζονται στην άνετη «βεράντα» του. Αν και φίλοι, οι δύο συνεργάτες διαφωνούν ως προς το αγαπημένο τους ρόφημα: ο Θάνος είναι «φανατικός» του Gym freak, με αβοκάντο, μπανάνα, γάλα καρύδας ή αμυγδάλου, κανέλα, μέλι και μάκα -η γεύση του θα σας εκπλήξει ευχάριστα-, ο Δημήτρης προτείνει το X Factor, με σπανάκι, ανανά, ακτινίδιο, μέλι και σιταρόχορτο.

Fontana Living Well Store

Ερμού και Αιόλου 17

Είναι ο παράδεισος των υπερτροφών, των σπόρων, των αποξηραμένων φρούτων, των λαχανικών, των βοτάνων. Οι ιδιοκτήτες του, Γιώργος Κόρομι και Λεωνίδας Παππάς, άνοιξαν το Fontana Living Well Store τον Απρίλιο του 2014 στον πεζόδρομο της Αιόλου. Οι προθήκες του είναι γεμάτες με πολύχρωμα βαζάκια. Μάνγκο και ανθός καλέντουλας δίπλα σε σπόρους μάραθου και κάρδαμου, ροδοπέταλα και κανέλα, ξερά φρούτα και βρόμη. Ολα αυτά μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί για την κουζίνα του ή να τα προσθέσει σε ένα από τα γευστικά και δροσερά smoothies ή τους χυμούς του καταλόγου – διαθέτει περισσότερους από 10. Το μενού αποτελείται από γιαούρτια με υπερτροφές, τσάγια με βότανα, βοτανικά συμπλέγματα, φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών, smoothies με φρούτα, λαχανικά, γάλα καρύδας, αμυγδάλου, φουντουκιού, βρόμης και σπόρους, μπάρες δημητριακών, παστέλια, σαλάτες, φρουτοσαλάτες. Δοκιμάστε το Popeye’s green smoothie με σπανάκι, δυόσμο, λεμόνι, σπόρους τσία, πράσινο μήλο και μπανάνα. Μη φοβηθείτε το πράσινο χρώμα του, η γεύση του θα σας καταπλήξει.

Vitamin point

Σταδίου 10

«Η ιδέα ήταν να δημιουργήσω ένα σημείο στο κέντρο της πόλης όπου θα μπορούσε κανείς να περνά και να παίρνει μια βιταμίνη, λίγη δύναμη. Ετσι προέκυψε πριν από περίπου ένα χρόνο το Vitamin point». Ο κύριος Σταμάτης Φασουλής έχει περισσότερο αύρα ονειροπόλου παρά επιχειρηματία, κατόρθωσε όμως να μετατρέψει με μεράκι το όραμά του για υγιεινά ροφήματα σε μια κερδοφόρο επιχείρηση. Δώδεκα είδη χυμών προσφέρονται καθημερινά, φρεσκοστυμμένοι μπροστά στον πελάτη. Τα ράφια είναι γεμάτα με καφέ πράσινο και βιολογικό από κριθάρι, με μείγματα τσαγιού με κρόκο και αλόη, με βιολογικά τσάγια και μείγματα βοτάνων με θεραπευτικές ιδιότητες – για αδυνάτισμα, χαλάρωση, τόνωση, αποτοξίνωση, ανακούφιση από το κρυολόγημα, αλλά και «παιδικό» με βιολογικό χαμομήλι, ρόδι, πορτοκάλι και μήλο. Ολα τα τσάγια και τα αφεψήματα έχουν συσκευαστεί σε εμβαπτιζόμενα φακελάκια ώστε να είναι εύκολη η παρασκευή τους, ενώ ο ένας τοίχος του καταστήματος έχει μετατραπεί σε «εγκυκλοπαίδεια» πληροφοριών για τις ευεργετικές ιδιότητες καθενός από αυτά, που περιγράφονται σε ευανάγνωστα σημειώματα. Οι τιμές των ροφημάτων είναι εξαιρετικά προσιτές: 0,80 ευρώ κοστίζουν οι χυμοί λεμόνι και πορτοκάλι, 1,20 οι υπόλοιποι χυμοί, 1 ευρώ όλα τα ζεστά και κρύα ροφήματα, 0,50 το μπουκάλι νερό του 1½ λίτρου. Τα φρούτα και τα λαχανικά προέρχονται από τη σοδειά Ελλήνων παραγωγών και φθάνουν στο Vitamin point μία μέρα μετά τη συγκομιδή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή