«Περιβόλι»: Το μανάβικο των σεφ

«Περιβόλι»: Το μανάβικο των σεφ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο «Περιβόλι» του Γρηγόρη Γκέκα είναι από τα δημοφιλέστερα μανάβικα ανάμεσα στους αρχιμάγειρες. Ξέρει από πού να προμηθευτεί τα νοστιμότερα ντόπια φρούτα και κηπευτικά, αλλά και «σπάνια» ζαρζαβατικά εισαγωγής.

Με το κινητό να χτυπά ασταμάτητα, ο Γρηγόρης Γκέκας μετακινείται συνεχώς βιαστικά από το μανάβικο στο γραφείο του. Μιλάει με παραγωγούς για να δρομολογήσει παραγγελίες και την άλλη στιγμή προτείνει στους πελάτες του τα πιο ώριμα αβοκάντο Κρήτης που κάνουν για γουακαμόλε. Οι παραγγελίες πέφτουν βροχή από τους σεφ. «Από τον Γρηγόρη ψωνίζω από το 2003», μου είχε πει ο Χριστόφος Πέσκιας. «Είναι μανάβης όπως αυτοί που συναντάς στο εξωτερικό».

Στην επίσκεψή μου, προσπάθησα να διερευνήσω τους λόγους της δημοφιλίας του. Ο χώρος, που πρόκειται να αλλάξει σύντομα, δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Η ουσία βρίσκεται αλλού. Αν και όταν ξεκίνησε δεν είχε καμία σχέση με το αντικείμενο, από το ’90 που άνοιξε το «Περιβόλι» παρακολουθεί, δοκιμάζει και ρωτάει σχολαστικά, κάνοντας «στενό μαρκάρισμα» στους φίλους του τους σεφ και στους ίδιους τους παραγωγούς – συνεργάζεται απευθείας με αρκετούς καλλιεργητές, ώστε τα προϊόντα να πηγαίνουν «καρφί» από την παραγωγή στην κατανάλωση. Από την 26χρονη εμπειρία του έχει μάθει τα μυστικά των προϊόντων του. Ξέρει, για παράδειγμα, ποια ζαρζαβατικά υπέφεραν και ποια ευνοήθηκαν από τον φετινό χειμώνα, που ήταν πιο ζεστός από το σύνηθες.

Για τους «ανήσυχους» μάγειρες φέρνει από βρώσιμα λουλούδια και άγρια μανιτάρια μέχρι κολοκάσια, φύλλα μουστάρδας, kale, φύλλα shiso κ.ά. Δείχνει, επίσης, περισσή φροντίδα για τα φρούτα και τα κηπευτικά της καθημερινότητας. «Αγκινάρες φέρνω αρχικά από την Τήνο (Φλεβάρη και Μάρτη) και, στη συνέχεια, από το Λεωνίδιο και τα Ιρια. Οταν γλυκάνει ο καιρός, φέρνω εξαιρετικές ντομάτες από τους Στρόπωνες, την Τήνο και τα Τρίκαλα, και επιλέγω Κρήτη για τα θερινά κηπευτικά.

Εκτακτα κολοκυθάκια βγάζει η Σύρος, χόρτα βουνού ο Ορχομενός και η Ικαρία, γλυκοπατάτες προτιμώ από Ηλεία και Σάμο. Η Ελλάδα είναι μαγαζί γωνία! Εχουμε τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά στον κόσμο». Ιδιαίτερη προτίμηση έχει στα ορεινά προϊόντα – «ακόμη και ο τσοπάνης του βουνού είναι πιο “καθαρός” από εκείνον του κάμπου», λέει αστειευόμενος.

Στο «Περιβόλι» βρίσκουμε μικρή, προς το παρόν, γκάμα βιολογικής μαναβικής, καθώς και μερικά διαλεχτά προϊόντα παντοπωλείου σε μια γωνιά κοντά στο ταμείο – διέκρινα μεγάλη ποικιλία σε μέλια, παξιμάδια, ξερά φρούτα και αρτύματα.

Πού βρίσκεται

Λεωφ. Πεντέλης 60-62, Βριλήσσια,

Τηλ. 210-61.32.040.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή