Το success story ενόs καλού φούρνου

Το success story ενόs καλού φούρνου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λάτρις του καφέ, διαλέγω πάντα, όταν βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, την «Εστία» για να πιω τον καφέ μου. Σε κεντρικό μέρος, πάνω στη Διαγώνιο, πέρασμα υποχρεωτικό. Εβλεπα πάντα και τα πολύ τραβηχτικά γλυκά της βιτρίνας, απολύτως του γούστου μου (δηλαδή της γαλλικής σχολής) και το φούρνο, αλλά προσπερνούσα, σφυρίζοντας δήθεν αδιάφορα. Μέχρι που Θεσσαλονικείς μού μίλησαν για το ψωμί της.

Το περίφημο ψωμί με προζύμι, για το οποίο  είναι διάσημη η «Εστία», ήταν όντως εξαιρετικό. Αλλά δεν έμεινα μόνο εκεί. Προχώρησα και στα γλυκά. Και είπαμε, της γαλλικής σχολής. Φρέσκα, πεντανόστιμα εκλέρ, μιλφέιγ, μους λεμόνι, μους σοκολάτα, προφιτερόλ και κάποια αγαπημένα ιταλικά, όπως το τιραμισού και οι πανακότες. Αλλά και σιροπιαστά, και τσουρέκια, και κέικ, και όλων των ειδών τα σφολιατοειδή, και οι viennoiseries. Και παγωτά δικής τους παραγωγής πατενταρισμένα. Καθετοποιημένα πράγματα.

Μιλώντας με τον Γιώργο Παπαχρίστο της ανώνυμης εταιρείας «Εστία», μένω άναυδη με την πορεία και την επιτυχία της επιχείρησης. Ξεκινά από έναν παραδοσιακό φούρνο που ανοίγει το 1961 ο Αλκιβιάδης Παπαχρίστος, πατέρας του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου, στη γειτονιά του Φοίνικα. Με το ψωμί του, όπως λέμε με το σπαθί του, κατακτά τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα τα προϊόντα τους πωλούνται σε 17 ιδιόκτητα σημεία πώλησης, αλλά και σε ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις εστίασης. Η εταιρεία δηλώνει στο ίντερνετ τζίρο για το 2011 13,5 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα βρίσκεται ακόμη παραπάνω.

Επιπλέον, εγκαταστάσεις 3.000 τ.μ. στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου παράγεται το ψωμί τους που είναι και η υπερηφάνεια του κ. Παπαχρίστου. «Το ψωμί μας το παράγουμε οι ίδιοι με φυσικό προζύμι, με τον παραδοσιακό τρόπο, όλα μας τα προϊόντα είναι φρέσκα και αγνά, δεν έχουμε συντηρητικά και μακρές ημερομηνίες λήξης, φτιάχνουμε μόνοι μας όλα όσα είδατε εδώ. Στην επιχείρηση εργάζονται 135 άτομα». Και ποιο είναι το πιο καλό σας ψωμί; «Το ζυμωτό με προζύμι με ωρίμαση 16 ωρών», λέει, και αισθάνομαι ότι δεν «διαφημίζει», πιστεύει ακράδαντα στην ποιότητα του ψωμιού του.   

Ο ίδιος σπούδασε αρτοποιία στην Ελβετία και ζαχαροπλαστική στη Γαλλία, εξ ου και τα εξαιρετικά γλυκά. Και ο καφές σας γιατί είναι τόσο καλός; «Γιατί είναι δικό μας χαρμάνι, που το εισάγουμε από την Ιταλία μόνο εμείς κατ’ αποκλειστικότητα. Δεν θα τον βρείτε αλλού».   

Πού βρίσκεται

«Εστία»

Σε 17 σημεία στη Θεσσαλονίκη.

Τηλ. επικοινωνίας: 2310-475.065.

Ηλεκτρον. διεύθυνση: www.estiabakery.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή