100 χρόνια χαλβαδοποιοί

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Φεσάλ και ο Μοχάμεντ, από τη Συρία και την Αίγυπτο αντίστοιχα, φορούν μπλε γάντια που φτάνουν μέχρι τους ώμους τους. Οι χώρες καταγωγής τους έχουν παράδοση στο χαλβά, και έτσι βουτάνε με μαεστρία σχεδόν ολόκληρα τα χέρια τους μέσα στο μεγάλο μπασίμι, το οποίο περιέχει περίπου 75 κιλά ζεστό χαλβά. Με το χέρι ζυμώνεται ο χαλβάς  και μετά μπαίνει σε καλούπια και ταπεράκια για να συσκευαστεί. Ολοι οι χαλβάδες Αργουδέλη ζυμώνονται με τα χέρια, γι’ αυτό και έχουν αυτή την ινώδη, μαστιχωτή υφή. Κρατάει την παράδοση η οικογένεια Αργουδέλη στα Καμίνια, και ας έχει μεγαλώσει η επιχείρηση, και ας έχουν περάσει σχεδόν 97 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε.

Μετά τη Μυτιλήνη, τη Μύκονο, τη Σύρο και την Τήνο, η οικογένεια βρέθηκε στις αρχές του αιώνα στον Πειραιά. Ξεκίνησαν και εκεί  να φτιάχνουν λουκούμια και γλυκά του κουταλιού και το 1919 χτίζεται το εργαστήριο όπου φτιάχνουν χαλβά και ταχίνι.

Σήμερα, η τέταρτη γενιά, η Ροζίνα, ο Βασίλης και η Αναστασία, κρατούν ψηλά την ποιότητα, τόσο μέσω των παραδοσιακών μεθόδων όσο και μέσω της αυστηρής επιλογής των πρώτων υλών. «Το σουσάμι το παίρνουμε από την Αιθιοπία και το Σουδάν, είναι από τα ακριβότερα και καλύτερα στον κόσμο», μας λέει η Ροζίνα. Κοσκινίζεται, πλένεται, μπαίνει σε δεξαμένες με αλατόνερο, αποφλοιώνεται φυσικά, στεγνώνεται, ψήνεται και αλέθεται. Σε κανένα στάδιο της παραγωγής δεν χρησιμοποιούνται χημικά μέσα και έτσι παράγεται ένα ταχίνι που διατηρεί τις θρεπτικές ιδιότητες του σουσαμιού.

Στην είσοδο, η κ. Γεωργία, μία γενιά μεγαλύτερη από τους υπολοίπους, εξυπηρετεί τους γείτονες που έρχονται να αγοράσουν χαλβά και γλυκά του κουταλιού. Τόσα χρόνια σε αυτήν τη γειτονιά στα Καμίνια, με τη μυρωδιά του σουσαμιού να απλώνεται σε όλο το οικοδομικό τετράγωνο, η κ. Γεωργία ξέρει τους πελάτες με τα μικρά τους ονόματα.

Ο χαλβάς της οικογένειας έχει φανατικούς φίλους, που έρχονται απ’ όλη την Αθήνα για να αγοράσουν. Η νέα γενιά πειραματίζεται και με νέες γεύσεις και τεχνικές. Χαλβάς με φυσική μαστίχα Χίου, από ταχίνι ολικής άλεσης, αλλά και χωρίς ζάχαρη, με φυσικά γλυκαντικά, όπως η στέβια.  

Πού βρίσκουμε το χαλβά

Στο εργαστήριο: Ν. Φραγκούλη 38, Καμίνια.

Στο πρατήριο: Δ. Γούναρη 21-23 (Στοά Πολίτου), Πειραιάς.

Οnline στο ebloko.gr και σε πολλά σημεία πώλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή