Ελαιόλαδο σαν… φάρμακο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το λάδι τους περιέχει μεγάλο ποσοστό πολυφαινολών και άλλων ωφέλιμων στοιχείων, ο ελαιώνας τους καλλιεργείται πειραματικά σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Ο Γιάννης Προδρόμου και η Εύη Ψούνου προσπαθούν για το καλύτερο.

Ο Γιάννης Προδρόμου, εγγονός προσφύγων, γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στους ελαιώνες. Τους παλιούς, τους «καλογερικούς», όπως τους λένε (καθώς στους πρόσφυγες  μοιράστηκαν αθωνίτικα κτήματα με αιωνόβιες ελιές), και τους νεότερους, φυτεμένους όλους με την ίδια ποικιλία, τη χονδροελιά Χαλκιδικής. Με 214 στρέμματα δικά τους και καμιά 60αριά νοικιασμένα, δηλαδή γύρω στις 5.000 ρίζες ελιές, και παραγωγή 200 – 250 τόνους ελιάς και περίπου 20 τόνους λαδιού ετησίως, η οικογένεια Προδρόμου θεωρείται από τους «μεγαλοκτηματίες» της περιοχής.

«Μέχρι το 2012 είχαμε μόνο τις ελιές. Κατόπιν στραφήκαμε και στην τυποποίηση του ελαιολάδου. Για να το κάνουμε καλά, τρέχαμε σε όλα τα σεμινάρια και τις ημερίδες, ταξιδέψαμε στην Ιταλία, μέχρι και μαθήματα γευσιγνωσίας πήραμε. Σε μία από αυτές τις ημερίδες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής εξέτασαν τα λάδια που είχαν φέρει οι παραγωγοί. Αφού είχαμε φύγει, μας πήραν τηλέφωνο και μας είπαν να γυρίσουμε πίσω. Ο καθηγητής κ. Μαγιάτης μάς εξήγησε ότι το αγουρέλαιό μας περιείχε μεγάλο ποσοστό πολυφαινολών και άλλων ωφέλιμων στοιχείων. Ηταν, μάλιστα, υπερδιπλάσιες απ’ όσες ορίζει η Ε.Ε. για να διαθέτει ένα ελαιόλαδο “ισχυρισμό υγείας”.

Ξεκινήσαμε τότε τη διαδικασία για να χαρακτηριστεί ΠΟΠ και συγχρόνως συνεργαστήκαμε με τον κ. Χατζηλιά, λέκτορα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, που έχει αναλάβει να τρέξει το πρόγραμμα “ευφυής γεωργία” της Γαία Επιχειρείν”».  Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που πρώτο εισήγαγε το αμερικανικό πανεπιστήμιο Davis και αφορά σε έναν μετεωρολογικό σταθμό μέσα στο κτήμα που συνδέεται με τις ρίζες των δέντρων.

Μετράει την υγρασία στις ρίζες, άρα καθορίζει πόσο πρέπει να ποτιστεί η ελιά, εντοπίζει τις μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν το δάκο, μετράει τα συστατικά του εδάφους, και έτσι δεν χρησιμοποιούνται περιττά λιπάσματα. Γι’ αυτό και ονομάζεται «καλλιέργεια ακριβείας». Ολοι οι ελαιώνες της οικογένειας Προδρόμου είναι ολοκληρωμένης διαχείρισης, εκτός από έναν, που είναι βιολογικός (γύρω στα 10 στρέμματα). Παράγουν 5 είδη λαδιού – 3 μονοποικιλιακά και 2 blend. Στην Ελλάδα βρίσκουμε τα ελαιόλαδα Υanni’s Olive Grove σε λίγα μαγαζιά (αναμένεται να αυξηθούν στο άμεσο μέλλον), ενώ το 30% της παραγωγής τους εξάγεται σε ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία και Ρουμανία. Οχι άσχημα για μια εταιρεία που μπήκε στο λάδι μόνο τρία χρόνια πριν.  

Ελαιόλαδο σαν… φάρμακο-1Που το βρίσκουμε

Στο «Παντοπωλείο» της Θεσσαλονίκης, στη Χαλκιδική σε διάφορα παντοπωλεία και μαγαζιά για τουρίστες κυρίως, και σε ξενοδοχεία (όπως τα Sαni Resort και Pomegranate).

Φέτος αναμένεται να μπουν στην αγορά των Αθηνών και σε κάποια μαγαζιά στη Μύκονο και στη Σαντορίνη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή