ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Μοσχαρίσια σουβλάκια με τζίντζερ και μελωμένα κρεμμύδια

moscharisia-soyvlakia-me-tzintzer-kai-melomena-kremmydia-2128064

Προετοιμασία: 25΄ Μαρινάρισμα: 1 ώρα Ψήσιμο: 10΄ – 15΄
 

Υλικά για 8 τμχ.:

  • 900 γρ. μοσχαρίσιο κόντρα φιλέτο, σε κύβους 4 – 5 εκ.
  • 80 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
  • 1 μικρή πιπεριά τσίλι, φρέσκια ή ξερή, ψιλοκομμένη, ή 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό (ή όσο θέλουμε)
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα κρεμμύδια

  • 6 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. μαγιονέζα
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • το ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια

Διαδικασία

Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το τζίντζερ, το τσίλι και αλατοπίπερο. Βάζουμε το κρέας και το ανακατεύουμε ώστε να βραχεί από όλες τις πλευρές. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, να μαριναριστεί.

Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου σε υψηλή θερμοκρασία και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα. Βγάζουμε τα κομμάτια του κρέατος από τη μαρινάδα, τα περνάμε σε 8 μικρές μεταλλικές σούβλες ή μεγάλα ξύλινα καλαμάκια, μοιράζοντάς τα ισόποσα, και βάζουμε τα σουβλάκια στο ταψί. Ψήνουμε σε ψηλό ράφι στο φούρνο για περίπου 10 – 15 λεπτά (ανάλογα με το πόσο ψημένα μάς αρέσουν), γυρίζοντάς τα τακτικά ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Κρεμμύδια: Παράλληλα, σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1 – 2 κουτ. σούπας νερό.

Σερβίρισμα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με το γιαούρτι, το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Σερβίρουμε τα σουβλάκια σε πιατέλα και συνοδεύουμε με το ντιπ γιαουρτιού, τα μελωμένα κρεμμύδια και πράσινη ανάμεικτη σαλάτα με ντοματίνια και ντρέσινγκ με βαλσαμικό.

Τι πίνουμε: Ροζέ κρασί από Tempranillo.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr