Αργύρης Παγουράς: Kale, καρότα και σπέσιαλ αρακάδες

Αργύρης Παγουράς: Kale, καρότα και σπέσιαλ αρακάδες

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα βαμβάκια πέρασε απευθείας στα κηπευτικά και από τη συμβατική στη βιολογική καλλιέργεια το 2004 (πιστοποιημένος από το Γεωτεχνικό Εργαστήριο). Σημαντικός παράγοντας στο να βρει ο Αργύρης Παγουράς το δρόμο του στις βιολογικές αγορές, όπου τον συναντάμε πίσω από έναν πάγκο-κόσμημα, έπαιξε ο, επίσης βιοκαλλιεργητής, πεθερός του, Λουκάς Παπαϊωάννου. «Το βαμβάκι ήταν τεμπέλικη καλλιέργεια.

Με παρότρυνση του πεθερού μου, που καλλιεργεί κηπευτικά, απολαμβάνω αυτό που κάνω τώρα και που με κρατάει διαρκώς σε εγρήγορση. Δεν είχα εμπειρία και δυσκολεύτηκα αρκετά, όμως με επιμονή και πειραματισμούς κατάφερα να βρω σπόρους από ανθεκτικές ποικιλίες που να ταιριάζουν στην περιοχή μου, αφού τα κηπευτικά δεν είναι διαδεδομένη καλλιέργεια στον Ορχομενό. Ετσι κατάφερα να έχω προϊόν που με ικανοποιεί», λέει ο ίδιος.

Τα χωράφια που καλλιεργεί, συνολικά 150 στρέμματα, βρίσκονται στον κάμπο κάτω από τον Παρνασσό, διάσπαρτα κοντά στο χωριό Διόνυσος, στον Πέτακα, στον Βουρνάδα, στις Εννιάδες και αλλού. Είναι φυτεμένα με κηπευτικά εποχής που καλλιεργούνται υπαίθρια, σε χώματα πλούσια σε οργανική ύλη και κάλιο, που νοστιμίζουν τους καρπούς. Ανάλογα με τον καιρό και τα τερτίπια του, φέρνει στις αγορές από φασολάκια και ρόκα μέχρι καρπούζια, ντομάτες μπατάλες και ροζέ.

Τώρα τον Μάρτη θα βρούμε τρυφερά σπανάκια, ραδίκια, μαρούλια και καρότα, αλλά και παντζάρια, μπρόκολα και τα τελευταία kale (σημ.: καλλιεργεί δύο λογιών kale, μία πράσινη ποικιλία και μία κόκκινη, ελαφρώς πιο πικάντικη). Εκανα μια υπέροχη σαλάτα με τα παντζάρια, τα κρεμμύδια και τις πατάτες του και περιμένω ανυπόμονα να δοκιμάσω τους αρακάδες του (αναμένονται αρχές Απρίλη), που μου τους διαφήμισαν ως «τρυφερούς και γλυκούς σαν μέλι» οι ίδιοι οι πελάτες του.

Στις βιολογικές αγορές: Δευτέρα: Κηφισιά, Τετάρτη: Ηλιούπολη, Πέμπτη: Φάληρο, Παρασκευή: Χολαργός

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή