Κέικ πορτοκάλι με μαχλέπι

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύκολο / Προετοιμασία: περίπου 20΄, Ψήσιμο: περίπου 50΄

Υλικά (για 1 φόρμα του κέικ, περίπου 12 μερίδες):

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, κοπανισμένο (στα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τα μπαχαρικά ή με τα υλικά ζαχαροπλαστικής)
  • 1/2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
  • 1 ολόκληρο πορτοκάλι, ακέρωτο κατά προτίμηση βιολογικό, κομμένο στα τέσσερα, με τη φλούδα του, χωρίς τα κουκούτσια
  • 150 γρ. σταφίδες  
  • 70 γρ. καρυδόψιχα, χοντροκομμένη
  • ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα

Διαδικασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C και λαδώνουμε ελαφρώς τη φόρμα του κέικ.

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και το μαχλέπι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Χτυπάμε στο μπλέντερ το πορτοκάλι, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθεί, προσθέτουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι και τη σόδα, και συνεχίζουμε το χτύπημα, για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν.

Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο με το αλεύρι και χτυπάμε για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.

Ρίχνουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, ώστε να σκορπιστούν ομοιόμορφα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, το στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 45 – 50 λεπτά.

Ελέγχουμε βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ και, αν βγει στεγνή, τότε το κέικ είναι έτοιμο. Διαφορετικά ψήνουμε για περίπου άλλα 5 – 7 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς για 5 λεπτά και ξεφορμάρουμε το κέικ σε μια πιατέλα.

Μόλις κρυώσει το κέικ, το πασπαλίζουμε με λίγη άχνη. 

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή