Το απόλυτο γαριδομπέργκερ

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικής νοστιμιάς θαλασσινό μπέργκερ που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Η σεφ μάς δίνει και τη συνταγή για το ιδιαίτερα γευστικό, μαλακό και αφράτο ψωμάκι με μελάνι σουπιάς μέσα στο οποίο το σέρβιρε πέρυσι στο εστιατόριο «Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης». Αν δεν έχουμε χρόνο, παίρνουμε έτοιμα ψωμάκια από το φούρνο μας ή συνοδεύουμε το μπιφτέκι γαρίδας με τη σαλάτα αβοκάντο και γαρνιτούρα της αρεσκείας μας (ρύζι, σαλάτα κ.λπ.).

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 1 ώρα, Αναμονή: περίπου 2 ώρες, Ψήσιμο: 30΄

Υλικά για 8 μπέργκερ:

Για τα ψωμάκια με μελάνι σουπιάς (εναλλακτικά, παίρνουμε έτοιμα λευκά ψωμάκια από το φούρνο)

  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό + λίγο ακόμη (για το αλεύρωμα)
  • 500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 30 γρ. μαγιά νωπή (βρίσκουμε συσκευασμένη σε κύβους σε όλα τα σούπερ μάρκετ, στα ψυγεία με τα φρέσκα φύλλα και ζύμες)
  • 2 κουτ. σούπας μέλανι σουπιάς, υγρό ή σε σκόνη (βρίσκουμε σε ενημερωμένα παντοπωλεία και deli, συσκευασμένο σε φακελάκια – ενδεικτικά αναφέρουμε τα Αφοί Βασιλόπουλοι, Νora’s deli κ.ά. – διευθύνσεις στη σελ. 96), προαιρετικά
  • 250 γρ. πατάτες, βρασμένες (ζυγισμένες βρασμένες και καθαρισμένες), περασμένες από το μύλο λαχανικών ή πολτοποιημένες με πρες πουρέ
  • 2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ή θυμάρι ξερό, καλά κοπανισμένο
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τα μπιφτέκια

  • 600 γρ. γαρίδες (περίπου 1 κιλό ακαθάριστες), φρέσκες ή κτψ, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
  • 1 κουτ. γλυκού κάρι σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας ξερό εστραγκόν, κοπανισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. του γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
  • 1½ κουτ. σούπας μουστάρδα, προτιμότερο πικάντικη
  • 80 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σαλάτα αβοκάντο

  • 1 ώριμο αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου κόλιανδρου ή βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα (με διαφορετικό το καθένα γευστικό αποτέλεσμα)
  • 1 πολύ μικρό ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 10 ντοματίνια, πλυμένα και ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Ψωμάκια: Αν χρησιμοποιήσουμε μελάνι σε σκόνη, το διαλύουμε σε 500 ml νερό. Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ θρυμματίζουμε τη μαγιά και ρίχνουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το νερό με το μελάνι σουπιάς (ή 500 ml νερό και το υγρό μελάνι σουπιάς) και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη.

Προσθέτουμε τις πατάτες, το δεντρολίβανο και το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθούν. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για περίπου 30 – 40 λεπτά, να ξεκουραστεί. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μικρές μπάλες. Τα πιέζουμε λίγο με την παλάμη μας για να πλατύνουν ελαφρώς.

Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Βάζουμε τα μπαλάκια ζύμης στη λαδόκολλα, σε απόσταση μεταξύ τους, τα καλύπτουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και σχεδόν να διπλασιαστούν σε όγκο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C στη λειτουργία του αέρα.

Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι ελαφρώς σε 2 – 3 σημεία τα ψωμάκια στην επιφάνειά τους και ψήνουμε για περίπου 15 – 18 λεπτά. Λόγω χρώματος θα είναι σχετικά δύσκολο να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμα, γι’ αυτό βγάζουμε ένα ψωμάκι πολύ προσεκτικά -με μια πετσέτα για να μην καούμε- και χτυπάμε με τα δάχτυλά μας το κάτω μέρος του.

Αν ο ήχος είναι υπόκωφος και υπάρχει αντήχηση, είναι έτοιμο. Διαφορετικά, ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη. Τα ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε στη μέση.

Μπιφτέκια: Χτυπάμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τη μουστάρδα με το ξύσμα και το χυμό λεμονιού ρίχνοντας σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις γαρίδες, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το εστραγκόν, το δυόσμο, το κάρι και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε απαλά, να αναμειχθούν. Ρίχνουμε τη σάλτσα μουστάρδας, τη φρυγανιά και το μαϊντανό και ζυμώνουμε ελαφρώς μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να μπορούμε να το πλάσουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C στη λειτουργία του αέρα. Λαδώνουμε τα χέρια μας (για να μην κολλήσει το μείγμα στα δάχτυλά μας) και πλάθουμε το μείγμα σε 8 μέτρια μπιφτέκια. Καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα, βάζουμε τα μπιφτέκια γαρίδας και τα ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Σαλάτα αβοκάντο: Ανακατεύουμε τα ντοματίνια με το κρεμμύδι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το λεμόνι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον κόλιανδρο και το αβοκάντο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Σερβίρισμα: Απλώνουμε σε κάθε ψωμάκι τη σαλάτα αβοκάντο, βάζουμε από πάνω το μπιφτέκι γαρίδας, καλύπτουμε με το επάνω μέρος του ψωμιού και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή