Οι Σέρρες μάς κάνουν το τραπέζι

Οι Σέρρες μάς κάνουν το τραπέζι

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις Σέρρες θα βρούμε αξεπέραστης νοστιμιάς, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, πολυπολιτισμική γαστρονομία και ακμαίες εταιρείες παραγωγής τροφίμων.

Mέχρι να πραγματοποιηθεί το αφιέρωμά του Γαστρονόμου στα προϊόντα και στη γαστρονομία των Σερρών, όταν άκουγα το όνομα του βορειοελλαδίτικου νομού, αυτομάτως σκεφτόμουν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και πέραν τούτου ουδέν. Καθώς μάλιστα ο εκλιπών ήταν λιτοδίαιτος, με προτίμηση στη σπανακόπιτα και στα κυδώνια του Κρικέλα, ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου ότι η γη των Σερρών, εκτός από εθνάρχες, παράγει ξεχωριστά προϊόντα.

Κι όμως η περιοχή είναι συναρπαστική γαστρονομικά, καθώς στην παράδοσή της συνυπάρχουν ποικίλες μαγειρικές παραδόσεις. Μέχρι που διάβασα το κείμενο, αγνοούσα, επίσης, ότι ο κάμπος τους είναι ο τρίτος μεγαλύτερος της χώρας, ενώ τα νερά του Στρυμόνα ευεργετούν τα χωράφια και χάρισαν στην περιοχή την τεχνητή λίμνη Κερκίνη, τόπο φυσικής ομορφιάς αλλά και παραγωγικού πλούτου. Αξεπέραστης νοστιμιάς ρύζι Καρολίνα παράγεται στις Σέρρες, γαλακτοκομικά, κτηνοτροφικά προϊόντα, με τη νεόκοπη εκτροφή βουβαλιών να ανοίγει νέους ορίζοντες, σιτάρι, καλαμπόκι, φιστίκια και αμύγδαλα.

Η βιομηχανία Κρι-Κρι, το καμάρι του νομού, με το εκπληκτικό γιαούρτι που εξάγεται πλέον, ηγείται μιας σειράς μικρομεσαίων αλλά ξεχωριστών εταιρειών παραγωγής τροφίμων, που τροφοδοτούν την ελληνική και τις ξένες αγορές μέχρι και με φιστικοβούτυρο – το πρώτο ελληνικό παράγεται στις Σέρρες!

Η έρευνά μας και σ’ αυτόν το νομό εδραίωσε την πεποίθησή μας ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, οι μικρές και μεγάλες εταιρείες τροφίμων κατανοούν κάθε μέρα και περισσότερο πώς το συγκριτικό μας πλεονέκτημα βρίσκεται στα διακεκριμένα, ποιοτικά προϊόντα. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ακόμη μία φορά ότι στην περιφέρεια, στις αγροτικές περιοχές, κρύβονται οι γαστρονομικοί θησαυροί της πατρίδας μας. Οπως παντού, έτσι και στις Σέρρες, νοικοκυριά και εστιάτορες κρατούν ζωντανή μια παράδοση συναρτημένη με τα προϊόντα της περιοχής, σε αυτήν οφείλει να στηριχθεί η σύγχρονη ελληνική κουζίνα.

Η κουζίνα των Σερρών είναι τρόπον τινά πολυπολιτισμική: Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, Θρακιώτες, βεβαίως Πόντιοι και Μικρασιάτες, αλλά και Βούλγαροι και Τούρκοι, άφησαν εδώ το γαστρονομικό τους αποτύπωμα. Κάθε μία συνταγή έχει τη δική της ιστορία, τα χαρακτηριστικά και την τεχνική της καταγωγής της, αλλά για να επιβιώνει έως σήμερα σημαίνει ότι καλύπτει σύγχρονες ανάγκες.

Ο γαστρονομικός και προϊοντικός «χάρτης» των Σερρών εμένα τουλάχιστον με γέμισε αισιοδοξία, καθώς δραπέτευσα, για λίγο έστω, από τα καταθλιπτικά αδιέξοδα της πολιτικής πραγματικότητας, τα μόνα που παράγει η πρωτεύουσα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή