Μαραθοπιτάκια με μυζήθρα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 40΄, Ψήσιμο: 15΄  

Υλικά (για 24 πιτάκια)

  • 12 φύλλα κρούστας
  • 15 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
  • 2 μάτσα μάραθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα με ένα πιρούνι
  • 200 γρ. μυζήθρα μαλακή, ανάλατη, χοντροθρυμματισμένη
  • 1 – 2 κουτ. σούπας μαυροκούκι (μοιάζει με το μαυροσούσαμο και το βρίσκουμε στα μπαχαράδικα. εναλλακτικά, βάζουμε την ίδια ποσότητα σε σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς άλλη λιπαρή ουσία, για περίπου 2 – 3 λεπτά)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 70 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το μάραθο για περίπου 6 – 8 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να κρυώσουν. Ρίχνουμε τα αυγά, το τυρί και ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.

Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε τα φύλλα και τα αλείφουμε ένα-ένα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Παίρνουμε ένα λαδωμένο φύλλο, σκορπίζουμε λίγο μαυροκούκι και το καλύπτουμε με ένα άλλο φύλλο. Κόβουμε σε  4 μακριές λωρίδες, κατά μήκος της μακριάς πλευράς τους. Στην άκρη κάθε διπλής λωρίδας βάζουμε 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας από τη γέμιση και τυλίγουμε το κάθε πιτάκι σε τρίγωνο.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία έως ότου ετοιμάσουμε περίπου 24 πιτάκια και τελειώσουν τα υλικά. Λαδώνουμε ελαφρώς 2 μεγάλα ταψιά του φούρνου και αραδιάζουμε μέσα τα πιτάκια σε μία στρώση.

Τα αλείφουμε με επιπλέον ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν. Αν κινδυνεύουν να «αρπάξουν» προτού ολοκληρωθεί το ψήσιμό τους, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή