Κρητικός: για παϊδάκι που μιλάει!

Κρητικός: για παϊδάκι που μιλάει!

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χασαποταβέρνα ή steak house, όπως θέλετε πείτε το. Το θέμα είναι ότι θα ευχαριστηθείτε κρεατικά καλοδιαλεγμένα και σωστά ψημένα.

Η θέση: Ο Νίκος Δογιάκης δουλεύει την χασαποταβέρνα που κληρονόμησε από τον πατέρα του στην Κάντζα και που εδώ και χρόνια, προτού η γύρω περιοχή οικοδομηθεί, οι λάτρεις του κρέατος έβαλαν στο γαστρονομικό gps μας. 

Η ατμόσφαιρα: Ο χώρος είναι μια χαρά, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο: μια μεγάλη, ζεστή «ορεσίβια» σάλα (υφαντά, μεγάλο τζάκι, χτιστά πεζούλια) ταμάμ για μεγάλες οικογενειακές μαζώξεις. Το καλοκαίρι η αυλή είναι… όλα τα λεφτά. Για τους καπνιστές υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, άχαρος αλλά ζεστός. Οι καρέκλες είναι άβολες, ειδικά για εμάς τους ευτραφείς!

Το φαγητό: Ποιοι είναι οι λόγοι για να επισκεφθείς τον Κρητικό; Το εξαιρετικό μπιφτέκι του, καλοψημένο αλλά όχι καμένο, όσο πρέπει λιπαρό (η αναλογία λίπους/κρέατος στο μείγμα του μπιφτεκιών στην πλειοψηφία των ταβερνών είναι τέτοια που μετά το στόμα κολλάει!), με ρωμαλέα γεύση. Τα ζουμερότατα μικροσκοπικά παϊδάκια από νεαρό αρνί είναι ο άλλος λόγος. Η ποιότητα του κρέατος… μιλάει! Ας πούμε, το λίπος τους είναι εξαιρετικά μυρωδάτο κάτι που μαρτυρά ότι το ζώο ταΐστηκε με καλές τροφές.

Κρητικός: για παϊδάκι που μιλάει!-1

Το extraordinaire ψήσιμό τους δε δύσκολα το βρίσκεις αλλού: είναι ροδαλά, χωρίς ίχνος καβουρνιάσματος. Είναι επίσης καρυκευμένα ελάχιστα για να αναδειχθεί η νοστιμιά του κρέατος. Τα μοσχαρίσια steaks (t-bone, rib eye) πιο στιβαρά, τρυφερά (λόγω του καλού σιτέματος προφανώς), όχι ξεθεωμένα στο ψήσιμο, με λίγο αιματάκι, τόσο νόστιμα που ακόμα και οι λάτρεις του well done δεν έβγαλαν τσιμουδιά! Το κοκορέτσι συμπαθητικό, ενώ χιτάκι του μαγαζιού είναι ο σουβλιστός σιδηρόδρομος (κομμάτι από τα πλευρά του ζώου) που μπορεί να ξενίσει κάποιους καθότι κάπως σκληρός. Έχει ωστόσο ξεχωριστή νοστιμιά.

Στα μείον του μαγαζιού τα πρώτα και οι σαλάτες που θέλουν λίγη δουλειά (αν έχει βραστό σταμναγκάθι προτιμήστε το, είναι άψογα ζεματισμένο) και τα τηγανητά: περισσότερο λαδερά από ό,τι θα έπρεπε και σερβιρισμένα στοιβαγμένα σε σωρό πάνω σε πιατελίτσα (πατάτες και κολκυθάκια και τυροπιτάκια…).

Ο λογαριασμός: Περίπου 30 €/άτομο, με το κρασί τους. 

Η κάβα: Το κρασί είναι δικής τους εμφιάλωσης, αξιοπρεπές. Μερικές επιλογές σε εμφιαλωμένα θα ολοκλήρωναν, θεωρώ, πιο σωστά την εμπειρία. 

Ο λογαριασμός: Περίπου 30 €/άτομο, με το κρασί τους. 

Η κάβα: Το κρασί είναι δικής τους εμφιάλωσης, αξιοπρεπές. Μερικές επιλογές σε εμφιαλωμένα θα ολοκλήρωναν, θεωρώ, πιο σωστά την εμπειρία. 

Επιπλέον πληροφορίες: Η εξαιρετική φέτα και το γιαούρτι του κλεισίματος είναι από το τυροκομείο Κωσταρέλου. Το πάρκινγκ είναι εύκολο στην περιοχή – αλίμονο! Ανοιχτά καθημερινά τα βράδια. Σάββατα και μεσημέρι. Κυριακή μόνο μεσημέρι.

Ο Κρητικός,

Αιόλου 49 (Παλλήνη), Κάντζα,

Tηλ: 2106659061.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή