O αλλιώτικοs πάγκοs τηs Δήμητραs

O αλλιώτικοs πάγκοs τηs Δήμητραs

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη φάρμα στη Φιλοσοφική και από τη Φιλοσοφική πίσω στη φάρμα. Αυτό ήταν το δρομολόγιο της Δήμητρας Καρδάτου, μιας άξιας βιοκαλλιεργήτριας.

Ο πάγκος της Δήμητρας Καρδάτου διαφέρει. Είναι φορτωμένος με παράξενα καρβέλια και ασυνήθιστα αρτοποιήματα, αλλιώτικα άλευρα και οικοτεχνικά τυριά, ενίοτε και με κάτι αλλόκοτα ζαρζαβατικά από παλιούς, ελληνικούς σπόρους. Η Δήμητρα Καρδάτου, προκομμένη και άξια γυναίκα, μεγαλωμένη σε φάρμα, σπούδασε Φιλοσοφία και εργάστηκε για κάμποσα χρόνια σε αρχιτεκτονικό γραφείο. Επειτα αποφάσισε να πετάξει το ταγέρ και το μακιγιάζ και να επιστρέψει στη γη που, όπως λέει, λατρεύει! «Περιβολάκι» λέει το αγρόκτημά της στον Αγιο Λουκά Μεγάρων, όπου έχει το εργαστήρι της, ένα μικρό πιστοποιημένο τυροκομείο, μια μικρή φάρμα, ένα μποστάνι με ζαρζαβατικά και βότανα, τη δική της τράπεζα σπόρων και παραδίπλα μια λιμνούλα όπου μαζεύονται τα αποδημητικά πτηνά. «Μέσα σε δύο χρόνια, από το τίποτα σχεδόν, από ακατάστατους παλιούς μπαξέδες, έφτιαξα την επιχείρησή μου. Ξεκίνησα με κηπευτικά και συνέχισα με μεταποίηση».

O αλλιώτικοs πάγκοs τηs Δήμητραs-1

Ολα μελετημένα στην εντέλεια, πιστοποιημένα από τη ΔΗΩ ήδη από το 2010 και επισκέψιμα. Επιπλέον, καλλιεργεί στα Γεράνεια Ορη μια περιοχή 140 στρεμμάτων με καλαμπόκι, δίκοκκο σιτάρι, μαυραγάνι, dinkel (από ελληνικό σπόρο), φακή ποικιλίας Δήμητρα, ρεβίθι ποικιλίας Αμοργός και φασόλι καναρίνι (μαύρο φασόλι πάρα πολύ γλυκό). Τα αλέθει στους μύλους της και παράγει άλευρα λευκά και ολικής. Αναμειγνύοντάς τα, φτιάχνει ψωμιά και κουλούρια με χαμηλά ποσοστά γλουτένης, σε φούρνο πιστοποιημένο στα Μέγαρα. Ετοιμάζει κέικ, κουλούρια και πίτες, στην πλειονότητά τους χωρίς ζάχαρη, μπέικιν πάουντερ ή αμμωνία. Αντ’ αυτών χρησιμοποιεί αγαύη, πετιμέζι και αλυσίβα. Σχεδόν τα πάντα είναι ιδιοπαραγόμενα: ελαιόλαδο, ξερά φρούτα, λαχανικά και φυσικά τα τυριά της, από γάλα που της δίνουν οι 23 γαλακτοπαραγωγικές κατσίκες από παλιές ράτσες και τα 11 χιώτικα προβατάκια της. Μια μικρή ορνιθοτροφική μονάδα, την οποία διαχειρίζεται η κόρη της Ανθια Ξάνθη, την προμηθεύει με αυγά.

Στην αγορά πηγαίνει είτε η ίδια είτε ο γαμπρός της Στέλιος Φραγκιαδάκης. Τα προϊόντα της, εννοείται, εποχικά. Αναλόγως της γαλακτοπαραγωγής των ζώων, βρίσκουμε ωραιότατη κατσικίσια γραβιέρα, αφράτο ανθότυρο, ξινομυζήθρα, άλλοτε γαλατένιους τραχανάδες και ρυζόγαλα και άλλοτε ξινούτσικη μαρμελάδα λεμονιού, μικρές ποσότητες από ζαχαρομπίζελα (ένα είδος μπιζελιού με πάρα πολλή πρωτεΐνη), φασόλι καναρίνι, πιπεριές scotch bonnet και καγιέν, μοβ, ροζ και λευκό καρότο, ντοματάκι τιγρέ και άλλα σπάνια και δυσεύρετα. Δοκίμασα χορταστικό φακόψωμο, γευστική χορτόπιτα με άγρια χόρτα και κατσικίσιο τυρί, κολοκυθόπιτα γλυκιά με σταφίδα. Οι συνταγές δικές της.

Που τη βρισκουμε

Στις αγορές: Δευτέρα Κηφισιά, Τρίτη Ψυχικό, Τετάρτη Φιλοθέη και Γλυφάδα, Πέμπτη Γέρακα, Σάββατο Ιλιον και Ελευσίνα.

Το Περιβολάκι, Αγιος Λουκάς Μεγάρων, τηλ. 22960-90.053, 6948-076.493. Επισκέψιμο κατόπιν συνεννοήσεως.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή