Εναs βραβευμένοs «Κυβερνήτηs»

Εναs βραβευμένοs «Κυβερνήτηs»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπου και να γυρίσεις το μάτι σου στην Κέρκυρα, θα δεις πανέμορφες τεράστιες ελιές, φυτεμένες από τους Βενετσιάνους. Αλλά το κερκυραϊκό ελαιόλαδο το γνωρίζει κανείς;

Η οικογένεια του Σπύρου και του Γιώργου Δαφνή ασχολείται με το ελαιόλαδο εδώ και αιώνες. Ο παππούς του έφτιαξε και ελαιοτριβείο με αλεστική μηχανή, που εκσυγχρονίστηκε το 1986 και έγινε φυγοκεντρικό. Ο κλήρος τους, 2.000 ρίζες ελιές, λιανολιά Κέρκυρας, παλιά δέντρα. βενετσιάνικα τα λένε, γιατί οι Βενετσιάνοι εξημέρωσαν πρώτοι την αγριελιά (λιάστρο την ονόμαζαν στο νησί) και φύτεψαν ελαιώνες. Παράγουν 5 τόνους ελαιόλαδο ετησίως.

Η πρακτική που ακολουθούσαν ήταν η συνήθης στο νησί, να μαζεύουν δηλαδή όσο πιο αργά μπορούσαν για να παίρνουν περισσότερο λάδι από τις ώριμες ελιές, χωρίς να πολυνοιάζονται για την ποιότητα. Ετσι κι αλλιώς, το «κερκυραϊκό λάδι» ήταν κάτι σαν ανέκδοτο. Δεν υπήρχε στο χάρτη. Το αγόραζαν οι Ιταλοί και κανείς δεν ήξερε ούτε ενδιαφερόταν να μάθει πώς κατέληγε.

Εναs βραβευμένοs «Κυβερνήτηs»-1

Αλλαγή πορείας

Οταν ο Σπύρος και ο Γιώργος Δαφνής ανέλαβαν τον οικογενειακό ελαιώνα το 2011, αντιλήφθηκαν αμέσως ότι, αν θέλουν να ζήσουν από τις ελιές τους, θα πρέπει να αλλάξουν πρακτική. Μέχρι τότε, όλοι στο νησί πίστευαν ότι η ποικιλία και το κλίμα ευθύνονται για την κακή ποιότητα του ελαιολάδου τους.

Τότε κατάλαβαν ότι δεν επρόκειτο περί αυτού, αλλά περί της κακής καλλιεργητικής πρακτικής. Ξεκίνησαν ρωτώντας και μαθαίνοντας. Αποφάσισαν να τα «κάνουν όλα αλλιώς», όπως λέει ο Σπύρος, αντιμετώπισαν δυσκολίες και αποτυχίες, ήταν οι μόνοι στην περιοχή που ήθελαν να κάνουν την προσπάθεια και τους θεώρησαν «τρελούς», αλλά είναι νέοι, οραματιστές και πεισματάρηδες.

Τι σημαίνει «όλα αλλιώς»; Οι ελιές κλαδεύονται πολύ και συστηματικά. Η συγκομιδή ξεκινά τον Οκτώβριο και διαρκεί περίπου 2 μήνες. Μεταφέρονται με τελάρα αυθημερόν στο ελαιοτριβείο και ελαιοποιούνται αμέσως σε μάξιμουμ θερμοκρασία 25 – 26° C.  

Μέσα σε τέσσερα χρόνια κατάφεραν να τυποποιήσουν το εξαιρετικό ελαιόλαδο «Κυβερνήτης», ήδη βραβευμένο σε σοβαρούς διεθνείς διαγωνισμούς στην Αμερική και την Ιαπωνία. «Δεν ρισκάρουμε την ποιότητα για τίποτα στον κόσμο». Κάνουν μια παρένθεση για να μου πουν πόσα χρωστούν στον πατέρα τους, που τους στήριξε και δουλεύει νυχθημερόν δίπλα τους για να υλοποιήσουν το όνειρό τους.

Το ελαιόλαδο «Κυβερνήτης» διαθέτει στη φιάλη του «ισχυρισμό υγείας», καθώς οι πολυφαινόλες του ξεπερνούν κατά πολύ το όριο που θέτει η Ε.Ε. για να μπορεί ένα ελαιόλαδο να «ισχυρίζεται» ότι είναι ωφέλιμο για την υγεία.  

Πού το βρίσκουμε

 Στην Αθήνα, στο Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή