Στο μυαλό του Ferran Adrià 

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έκθεση «Ferran Adrià: Notes on Creativity» αποπειράται να ξεναγήσει τους επισκέπτες στο δημιουργικό κόσμο του επαναστάτη σεφ.

«Δεν έχω κάποιο αγαπημένο εργαλείο στην κουζίνα. Κρατώ όμως πάντα ένα μολύβι και ένα σημειωματάριο στο χέρι μου. Μαγειρεύω περισσότερο θεωρητικά παρά πρακτικά. Η δουλειά μου είναι δημιουργική και, στην κουζίνα, το μεγαλύτερο μέρος της δημιουργίας είναι θεωρητικό. Το μολύβι λοιπόν έχει συμβολική αξία για εμένα. Ο τύπος του ανθρώπου που έχει μαζί του ένα μολύβι είναι ένας άνθρωπος ανοιχτός στις αλλαγές» είχε δηλώσει ο Ferran Adrià, διόλου τυχαία. Ο ίδιος μαζί με την ομάδα του τάραξαν τα γαστρονομικά ύδατα στο θρυλικό El Bulli μέσα από τα 1846 πιάτα που εφηύραν και είχαν την τύχη να γευτούν 2.000 άτομα! Πιάτα που προκάλεσαν τις σύγχρονες αντιλήψεις, ανάγοντας το φαγητό σε ένα νέο είδος τέχνης.

Στο μυαλό του Ferran Adrià -1

Η έκθεση «Ferran Adrià: Notes on Creativity» εξερευνά και αποτυπώνει κάτι από λαβυρινθώδες μυαλό του Ισπανού σεφ. Όσοι πέρασαν από την κουζίνα του επιβεβαιώνουν πως ο σεφ καθόταν με τις ώρες σε ένα τραπέζι σχεδιάζοντας στο χαρτί διαρκώς ιδέες για νέα πιάτα. Η έκθεση δίνει λοιπόν έμφαση ακριβώς στο εικαστικό μέρος της δουλειάς του, το οποίο αποτελεί βασικό στάδιο της διαδικασίας που ακολουθεί. Όσοι επισκεφθούν αυτή την περίοδο τον πολιτιστικό οργανισμό σύγχρονης τέχνης «Marres» στο Μάαστριχτ (έως τις 3 Ιουλίου) θα μπορούν να θαυμάσουν σκίτσα, ζωγραφιές, υπέροχα κολάζ, φωτογραφίες, μοντέλα πιάτων από πλαστελίνη, συνταγές και περίεργα σκεύη μαγειρικής. «Η ζωγραφική είναι η βάση της δημιουργικής μου διαδικασίας. Χρησιμοποιώ το σχέδιο γιατί με βοηθάει να εικονοποιώ το τελικό αποτέλεσμα. Πυροδοτεί τη συνέχεια σε μια ιδέα υπό εξέλιξη. Η έμπνευσή μου, όμως, δεν εδράζεται στον κόσμο της Τέχνης. Αντιθέτως, εμπνέομαι από τα προϊόντα που χρησιμοποιώ στην κουζίνα κατά την αναζήτηση νέων τεχνικών» έχει δηλώσει σχετικά ο Adrià.

Πυρήνας της έκθεσης είναι η εντυπωσιακή αίθουσα με τα αιωρούμενα αντικείμενα. Ένα τοπίο όπου πρωταγωνιστούν καθρέφτες και περίπου 100 «ιπτάμενα» αντικείμενα- γυάλινα ποτήρια κάθε μεγέθους και σχήματος, μεταλλικά ομοιώματα πιάτων amuse bouche, πιάτα χάρτινα, γυάλινα, κεραμικά – ένα γοητευτικό χάος που θέλει να δείξει στους επισκέπτες το μέγεθος της εργασίας του σεφ κάθε φορά που προτείνει μία νέα γευστική εμπειρία, καθώς το φαγητό θα πρέπει να συνδυαστεί με το κατάλληλο σκεύος παρασκευής και σερβιρίσματος (που πολλές φορές θα δημιουργηθεί ειδικά γι’ αυτό) προκειμένου να επιτευχθεί συνολικά η συνθήκη που έχει στο μυαλό του.

Στο μυαλό του Ferran Adrià -2

Στην έκθεση προβάλλεται επίσης η ταινία «1846», τίτλος που αναφέρεται στα πιάτα που δημιουργήθηκαν στο El Bulli, κατά τη διάρκεια των 20 ετών λειτουργίας του. «Η δημιουργική αναζήτηση του Ferran Adrià είναι απίστευτα ενδιαφέρουσα» σημειώνει ο σκηνοθέτης Valentijn Byvanck, «οι μέθοδοί του συνδυάζουν την υψηλή γαστρονομία, την εικαστική κουλτούρα και την επιστημονική αυστηρότητα, το να σχεδιάζει κανείς τη γεύση είναι εξίσου σημαντικό με το να σχεδιάζει διαγράμματα ή να ψάχνει για το κλειδί της δημιουργικότητας». Όπως και να έχει, η έκθεση αποτίει έναν φόρο τιμής στον άνθρωπο που κατάφερε με τα πιάτα του να κάνει τους ανθρώπους να κλάψουν, να χαρούν, να αηδιάσουν, να ενθουσιαστούν, να εκπλαγούν και τελικά να αναρωτηθούν ποιος είναι ο ρόλος του φαγητού στη ζωή μας.

Info: H έκθεση «Ferran Adrià: Notes on Creativity» θα διαρκέσει έως τις 3 Ιουλίου.

Marres House of Contemporary Culture, Capucijnenstraat 98, Maastricht, τηλ.:+31 (0)43 3270207.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή