ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ

Οίνος… τέχνη κατεργάζεται

oinos-techni-katergazetai-2135064

Μία μοναδική έκθεση τέχνης με θέμα τον κόσμο του κρασιού, που περιλαμβάνει ξεναγήσεις και βραδιές οινογνωσίας, ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 11 Μαϊου και θα διαρκέσει ώς τις 30 Ιουνίου. Η έκθεση με τίτλο «Wine Spirit/Το Πνεύμα του Κρασιού» φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Casa Bianca της πόλης.

Οι 34 Έλληνες καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος, παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεις και παρεμβάσεις στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, συνδυάζοντας με πρωτότυπο τρόπο εθνογραφικές, γεωγραφικές, ιστορικές, πολιτισμικές, θρησκευτικές και καθημερινές αναφορές, με κοινό θεματικό άξονα το κρασί. Το ποτό του θεού Διονύσου, μακραίωνο σύμβολο και θεϊκό δώρο, που εξαπλώθηκε στη λεκάνη της Μεσογείου, διεκδίκησε μια πρωταρχική θέση στις παραδόσεις, στις δοξασίες και στις λατρείες των λαών της, προσδιόρισε το χώρο, τη γενικότερη διακίνηση αγαθών και ιδεών, και αναδείχθηκε σε ενοποιητικό και αναπόσπαστο στοιχείο των πολιτισμών της στο πέρασμα των αιώνων. Για το γλυκόπιοτο κρασί λοιπόν η έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχει αναλάβει ο Ιστορικός Τέχνης και Επιμελητής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Γιάννης Μπόλης. 

oinos-techni-katergazetai0

Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι καλλιτέχνες: Βαβάτσης Γιώργος, Βούσουρας Ανδρέας, Γιανναδάκης Μανόλης, Δαμπασίνα Λυδία, Δεσποτέρη Ντίνα, Ελευθεριάδης Μάριος, Επιτρόπου Στέφανος, Θεοφυλάκτου Ελένη, Inkarnato Paolo, Καββαθά Αντιγόνη, Καρλαφτόπουλος Δημήτρης, Κεχαγιόγλου Χρήστος, Κομπατσιάρη Μαρία, Κοντέλλης Ανδρέας, Κοντοσφύρης Χάρης, Κοτούλας Απόστολος, Κωνσταντίνου Δέσποινα, Λιούκρας Σωτήρης, Μαγκανιώτης Αλέξανδρος, Μαυρίδης Έκτορας, Μακρή Τέτα, Μπλιάτκας Νικόλας, Μπονάτσου Ισμήνη, Ξαφοπούλου Αλεξία, Παπαδόπουλος Αντώνης, Παπαδοπούλου Αγγελική, Πουλαντζά Νατάσσα, Σεπετζόγλου Νίκος, Σιατερλή Δήμητρα, Σφούνης Θωμάς, Τερζής Νίκος, Τσακίρης Γιώργος, Τσεριώνης Γιώργος, Χριστοφορίδου Ειρήνη.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος, σε ελληνικά και αγγλικά και η διοργάνωση πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις, που θα περιλαμβάνουν ξεναγήσεις και βραδιές οινογνωσίας.   

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 30 Ιουνίου, με ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10.00 π.μ. έως 17.00 μ.μ. και Σάββατο 11.00 π.μ. έως 15.00 μ.μ. Στη συνέχεια, από τις 16 Ιουλίου έως τις 17 Αυγούστου, θα φιλοξενηθεί στη Μύρινα της Λήμνου, στο χώρο «Αποθήκη». Τηλέφωνα Επικοινωνίας: Τ/+302310427555, 2310427555