Σουβλάκια με κοτόπουλο «σαούρμα»

Σουβλάκια με κοτόπουλο «σαούρμα»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 15΄, Μαρινάρισμα: 3 – 4 ώρες, Ψήσιμο: 16΄ – 20΄

Ποσότητα (για 8 μεγάλα σουβλάκια)

  • 800 – 1.000 γρ. φιλέτο από στήθος ή μπούτι κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους των 2,5 εκ.

Η μαρινάδα

Ανακατεύουμε το χυμό από 3 λεμόνια, 1 κουτ. σούπας μείγμα μπαχαρικών ζατάαρ, 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά σε σκόνη, 1/2 κουτ. γλυκού σποράκια κάρδαμου (τα βγάζουμε από τις κάψες του και τα κοπανίζουμε καλά στο γουδί – εναλλακτικά, παίρνουμε έτοιμη σκόνη), 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμά, 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη, 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή σε σκόνη και 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδου.

Μαρινάρουμε τους κύβους κοτόπουλου για 3 – 4 ώρες στο ψυγείο. Τους σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, τους αλείφουμε με ελαιόλαδο, τους αλατοπιπερώνουμε και τους περνάμε σε καλαμάκια.

Το ψήσιμο

  • Στα κάρβουνα ή σε ψησταριά αερίου.
  • Στο γκριλ:  Αρχικά στους 200° C και στη συνέχεια στους 180° C, 16 – 17 λεπτά το στήθος και για 18 – 20 λεπτά το μπούτι.

Συνοδευτικό

Ψήνουμε αραβικές πίτες για 1 – 2 λεπτά και σε κάθε πίτα τυλίγουμε τους κύβους από 1 σουβλάκι μαζί με ένα από τα ακόλουθα συνοδευτικά: «ταχινόσαλτσα με λεμόνι» ή γιαούρτι, και μείγμα από ψιλοκομμένες ντομάτες, κρεμμύδι και μαϊντανό ή, απλώς, τα πασπαλίζουμε με λίγο σουμάκι ή μείγμα ζατάαρ.

Τι πίνουμε με τα κοτοσουβλάκια: Ζουμερό και λεπτό το κρέας του κοτόπουλου, καθώς και οι τρόποι παρασκευής του, θα μας οδηγήσουν μάλλον σε λευκές επιλογές. Επιλέξτε κάτι από τον πλούσιο κρητικό αμπελώνα, ένα Chardonnay με βαρέλι, που δίνει αρώματα ικανά να  συνοδεύσουν κάθε πρόκληση. Αν επιμένετε ερυθρά, θα πρότεινα ένα ροζέ από Ξινόμαυρο. Οσο για μπίρα, επιλέξτε μια lager.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή