Προετοιμασία: 1 ώρα – 1 ώρα + 15΄ (μαζί με το βράσιμο των πατατών)
Υλικά (για 4 – 5 άτομα)
- 300 γρ. φασολάκια, κατά προτίμηση μπαρμπούνια, καθαρισμένα
- 300 γρ. πατάτες, βρασμένες, καθαρισμένες, κομμένες σε φέτες
- 3 ντομάτες, χοντροκομμένες
- 50 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς το κουκούτσι, κομμένες σε φετάκια
- 30 γρ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη
- 3 αυγά, βρασμένα σφιχτά, κομμένα στα 6
- 4 -5 φιλέτα αντζούγιας (από βάζο σε λάδι), κομμένα στη μέση
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος (ή λίγος ξερός)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ντρέσινγκ
- 150 γρ. ελαιόλαδο
- 30 γρ. ξίδι από λευκό κρασί
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα, της αρεσκείας μας
Διαδικασία
Ντρέσινγκ: Σε ένα μπολάκι χτυπάμε με πιρούνι τα υλικά μέχρι να προκύψει μια λεία σάλτσα και τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Σαλάτα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεματίζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα φασολάκια για 3 – 4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όσο μας αρέσει. Σε μια πιατέλα βάζουμε τις πατάτες, από πάνω τα φασολάκια, μετά τις ντομάτες και τα αυγά. Πασπαλίζουμε με το δυόσμο και αλατοπίπερο και σκορπίζουμε τις ελιές, την κάππαρη και τις αντζούγιες. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.
* Παραλλαγή
Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε τόνο από κονσέρβα, μαρούλι και ξερό κρεμμύδι σε ροδέλες, όπως είναι η αυθεντική συνταγή.